Szijjártó Péter felháborítónak, elfogadhatatlannak és botrányosnak minősítette, hogy az ukrán hatóságok „hazug és nevetséges” indokokból felvették ezen jegyzékbe a legnagyobb magyar bankot, ahol nagyjából hárommillió ember vezeti a számláját.

Néha az az érzésünk van, hogy szórakoznak velünk, ezt csak azért nem mondjuk gyakrabban, mert háború zajlik a szomszédban, s az ilyen helyzetben az ember megválogatja azokat a kifejezéseket, amelyeket használ

– mondta a tárcavezető.

Ukrajna bekeményített: a kormány várhatja, hogy levegyék az OTP-t a háborús szponzorok listájáról

Megy az adok-kapok, ugyanis mióta az OTP-t a háború szponzori listáján találta a magyar kormány, azóta ellenzi az Európai Békekeret pénzügyi támogatásának kibővítését Ukrajnába történő fegyverszállításokra. Erre viszont Ukrajna nem enyhült meg, csak még inkább ragaszkodik a listán feltüntetett szereplőkhöz, sőt, a listát tovább bővítette az Unileverrel. Bővebben>>>

A magyarok fizetik a háború árát, cserébe ezt kapják

Hangoztatta, hogy a kormány mindent megtesz azért, hogy az ukrán embereknek segítsen, és „a magyar emberek fizetik egy olyan háború az árát, amihez semmi közük nincsen”. Szijjártó szerint ehhez képest a reakció az, hogy a legnagyobb magyar bankot felteszik egy szégyenlistára, ami több a soknál.

Szijjártó Péter az OTP listázása melletti ukrán érvek kapcsán leszögezte, nem tudja, hogy ezeken sírni kellene inkább vagy nevetni.

„Szívesen nevetnénk, mert ezek nevetséges dolgok, amiket felhoznak, de mivel a helyzet súlyos, ezért inkább szörnyülködünk” – fogalmazott a miniszter.

A kormány kitart, vagyis betart

Ismertette a kormány álláspontját: amíg az OTP-t nem veszik le erről a listáról, addig Magyarország nem fog hozzájárulni semmilyen további európai uniós finanszírozáshoz az ukrajnai fegyverszállítások tekintetében.

Nemcsak ahhoz az 500 millió euróhoz nem fogunk hozzájárulni, amit jelenleg megállítottunk, hanem jobb, ha nem is jönnek semmilyen előterjesztéssel további fegyverszállítások finanszírozására

– tette hozzá Szijjártó Péter.

A kormány készen áll a svéd NATO-ratifikációra

A miniszter a svéd NATO-csatlakozás ratifikációjával kapcsolatban kiemelte, hogy az erről szóló döntés teljes egészében az országgyűlési képviselők kezében van, a kormány készen áll, hiszen rég benyújtotta az előterjesztést.

Közölte, hogy az utóbbi napokban többször is konzultált a török kollégájával, és a kommunikáció ezután is szoros lesz, mivel Ankara egyeztetni fog Svédországgal és a NATO-val is.

„Amennyiben elmozdulás történik, akkor természetesen az ígéretünket, miszerint Magyarország nem fog késleltetni egyetlen országot sem a tagság vonatkozásában, be fogjuk tartani” – mondta.

 

 

 

Máig blokkolják NATO-tagságukat: Svédország most kapcsolt az ügyben

A nap folyamán az 57 országot magában foglaló Iszlám Együttműködés Szervezete (OIC) a szaúd-arábiai Dzsiddában összehívott rendkívüli ülésén intézkedéseket sürgetett a muszlimok szent könyvének meggyalázása ellen. Bővebben>>>