Lassan visszavonhatatlanul vége a nyárnak és a strandszezonnak, ám a balatoni vízimentők ilyenkor sem tétlenkednek. Megkezdték az Aquaeye szonár használatával kapcsolatos képzést, aminek azért van nagy jelentősége, mert tudvalevően a Balaton vize nem áttetsző, de ennek ellenére az új készülék használatával öt perc alatt nem kevesebb, mint 8 ezer négyzetméter víz alatti területet tudnak átvizsgálni. 

Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata (VMSZ) Facebook-bejegyzésében az áll, hogy ilyen nehezített körülmények esetén ez a leghatékonyabb kutatóeszköz a világon.

A szonár

A szonár szó voltaképpen egy angol rövidítés, amely a „sound navigation and ranging” kifejezésből származik, és a hanggal való navigációt és felderítést takarja. A szonár működése során hanghullámokat alkalmaz, amelyek a vízben nagyobb sebességgel és nagyobb távolságra terjednek, mint levegőben. A szonár bármilyen összenyomhatatlan folyadékban használható, és napjainkban a legkülönbözőbb víz alatti műveleteknél nélkülözhetetlen érzékelő és navigáló eszköz.

 

A balatoni kölcsönzősök vízimentőnek kölcsönözték ki magukat

Évről évre egyre kevesebb balatoni strandon látnak el szolgálatot a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának munkatársai: tavaly előtt még 61, tavaly 54, idén nyáron pedig már csak 34 fürdőhelyről kaptak megbízást.
Bővebben

Az Aquaeye kézi szonár készülék szükség esetén folyamatosan rendelkezésre áll, és használatával a vízimentők késedelem nélkül megkezdhetik a vízben eltűnt személy keresését.

A mentők célja, hogy az eszköz a lehető legtöbb balatoni strandon rendelkezésre álljon.