A volt szocialista politikus a tárgyalás első napján azt mondta a Blikknek, hogy az elsőfokú ítélet meghozataláig nem szeretne nyilatkozni. Annyit elárult azonban, hogy hosszú eljárásra számít.

Ez azonban nem volna meglepő, mivel a nyomozás 2013-ban, éppen tíz éve indult el. A vádlott Simon Gábor akkor még az MSZP elnökhelyettese volt, ennek nyomán pedig többen is a párt sírásójának nevezték. A per hetedik évében járunk, de még mindig nem született elsőfokú ítélet, legutóbb áprilisban volt tárgyalás, előtte nem sokkal indították újra az eljárást, a negyedik bíróval.

Az új bíró dr. Tóth Erzsébet, aki a Völner-Schadl-perben is tárgyal.

Nagy István, a vádlott jogi képviselője azt nyilatkozta: sem a vádlott, sem pedig annak védője nincs ráhatással arra, hogy melyik bírót jelölik ki az ügyben. Hozzátette ugyanakkor, hogy minimum kérdéseket vet fel, hogy ebben és Völnerék ügyében is ugyanaz a bíró jár el, és hogy ezt hogyan értékelik. Nem tartaná meglepőnek azonban, ha egy ötödik, de akár egy hatodik bíró is jönne.

Százmilliókat tartott egy osztrák számlán

Az 59 éves expolitikus a Gyurcsány-kormányban volt munkaügyi államtitkár 2008-2010 között. Az MSZP-be 1994-ben lépett be, melynek 2012-2014 között elnökhelyettese is volt.

Azonban minden tisztségéről lemondott, miután kiderült, hogy 240 millió forint értékű, a vagyonbevallásában nem szereplő valutát tart egy osztrák bankszámlán.

Ezt részben az osztrák hatóságok fedték fel, a magyarországi nyomozás pedig már fél éve zajlott.

Simon Gábort 2014 tavaszán őrizetbe vették, ezután derült ki, hogy Welsz Tamásról származhatott bissau-guineai útlevele is, aki urugayi útlevelekkel is kereskedett. Welsz egy rendőrautóban vesztette életét, amikor kihallgatásra vitték.

Simon fél évvel a letartóztatása után a külföldi számlákon tartott összegek után százmillió forintnál is több adóhátralékot fizetett be a magyar államnak, végül 2016-ban emeltek vádat ellene különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt. Az ügyészség letöltendő börtönt kért az egykori politikusra.

 

Újraindult Simon Gábor pere

Újraindult az a büntetőper, amelyben Simon Gábort, az MSZP volt elnökhelyettesét különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalással, hamis magánokirat felhasználásával, valamint közokirat-hamisítással vádolja az ügyészség.
Bővebben--->