Az értékelésük szerint 0,8 Celsius-fokkal volt melegebb, mint az eddigi 2019-es őszi hőmérséklet.

Az adatok alapján mindhárom hónap átlaghőmérséklete meghaladta az ekkor szokásosat: a szeptember 3,5 fokkal, az október 3,4 fokkal, míg a november 0,8 fokkal.

Az idei a harmadik legmelegebb október lett 1901 óta, a szeptember-októberi kéthavi hőmérséklet a 17 fokot is meghaladta, miközben a korábbi maximum nem érte el a 15,5 fokot.

Az őszi középhőmérséklet javarészt 12 és 14 fok között alakult, de a déli vármegyékben a 14 fokot is meghaladta. Csak a legmagasabb hegyeken fordult elő 10 fok alatti középhőmérséklet.

28 nyári nap volt ősszel, ami az átlagnál 18 nappal több. Nyári napnak azt nevezzük, amikor a legmagasabb hőmérséklet eléri a 25 fokot.

Az átlagosnál néggyel több, összesen öt hőségnapot rögzítettek, amikor a legmagasabb hőmérséklet a 30 fokot is elérte.

Eső is esett, nem is kevés: az előzetes adatok alapján országos átlagban 197,7 milliméter csapadék hullott, ami az 1991-2020 közötti időszak átlagát 125 százalékkal haladja meg.

Mindez ráadásul egyenletlenül alakult így, mert amíg a szeptember az átlagnál 38 százalékkal szárazabb volt, addig az október 9, a november pedig 118 százalékkal haladta meg az éghajlati normált.

A legmagasabb nappali hőmérsékletet szeptember 13-án, Kiskunfélegyházán mérték, 35 fokot, a legalacsonyabbat pedig Zabarban, november 26-án, mínusz 10,5 fokot.

A legtöbb csapadék (403,5 milliméter) a Kékestetőn hullott, és a napi legnagyobb csapadékmennyiség is itt esett.

A meteorológiai szolgálat arra is emlékeztetett elemzésében, hogy október 27-én egy átvonuló hidegfront során az Alföldön, Szentesen tornádó is kialakult.

Több száz repülőjáratot töröltek Nyugat-Európában a vihar miatt

A Ciarán vihar nyomán több repülőtér is megsérült a La Manche-csatorna környezetében. Nagy-Britanniában arra kérték a lakosságot, hogy ne utazzanak sehová vasárnapig.
Hogy milyen károkat okozott a vihar, arról itt írtunk korábban--->