Az Országos Meteorológiai Szolgálat feladatait január 1-jétől a 100 százalékos állami tulajdonban lévő HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. veszi át – szúrta ki a 24.hu.

Már meg is jelent a kormány honlapjánLantos Csaba által vezetett Energiaügyi Minisztérium jogszabálytervezete.

A rendelet hatálya kiterjed majd meteorológiai tevékenységet folytató természetes és jogi személyekre, állami szervekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, a nemzetközi szerződésekből adódó meteorológiai feladatok ellátására.

A tervezet megkülönbözteti, elkülöníti a meteorológiai tevékenységeket, az állami meteorológiai tevékenységtől. Az állami meteorológiai tevékenység körében ellátandó feladatokat külön részleteik:

  • a) a nemzeti meteorológiai adatbázisra támaszkodó elemző, értékelő és előrejelző rendszer működtetése, meteorológiai adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • b) a meteorológiai tevékenység során előállított hiteles meteorológiai adatok és
  • meteorológiai információk közzététele;
  • c) a polgári és állami célú repülések végrehajtásához szükséges speciális meteorológiai
  • adatok és meteorológiai információk előállítása;
  • d) az állami rendezvények és programok meteorológiai támogatása; továbbá
  • e) az állami vízgazdálkodási közfeladatok ellátásához meteorológiai adatok és
  • meteorológiai előrejelzések biztosítása.
A nemzeti meteorológiai szolgáltatóként meghatározott állami cégnek pontosan leírják feladat- és hatáskörét. A jövőben a társaság egyebek mellett a meteorológiai folyamatokról, a szélsőséges időjárási helyzetekről, a főbb éghajlati tényezőkről évente, a tárgyévet követő év március 31-ig kell a környezetvédelemért felelős miniszternek (Lantos Csabának) jelentést készítenie; a megújuló energiatermelést támogató meteorológiai szolgáltatásokat fejlesztenie, a szél- és napenergia termelés előrejelzés hatékonyságát javító előrejelzéseket előállítania.

Az OMSZ-nél foglalkoztatott kormánytisztviselők szolgálati jogviszonya a vonatkozó törvény alapján január 1-jén munkaviszonnyá alakul át a HungaroMet-nél.