2023. december 19-én nyilvántartásba vették a cégbíróságon a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt.-t, amely január elsejétől átveszi az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) feladatait – írja az mfor.hu.

A 20 millió forintos jegyzett tőkével és 150 millió forint tőketartalékkal rendelkező cég székhelye megegyezik a Magyar Meteorológiai Társaságéval, igazgatója pedig ugyanaz a Szanka Gábor, akit még az OMSZ élére neveztek ki július 1-jén.

A tulajdonosi jogokat Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja az új cég felett.

Szanka Gábor 49 éves közgazdász, diplomáit a Budapesti Műszaki Egyetemen, a Budapesti Corvinus Egyetemen és a Közép-európai Egyetemen (CEU) szerezte. 

Az igazgatóság tagja még Kiss Evelin, a MAVIR Zrt. üzletfejlesztési igazgatója. A felügyelőbizottságban helyet kapott Keszthelyi Nikoletta környezetvédelemért felelős államtitkár, Csere Anita, a Költségvetési Főosztály vezetője, illetve Szlávikné Tichy Sarolta, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. felügyelőbizottsági tagja.

A Magyar Közlönyben december 6-án megjelent határozat szerint az OMSZ megszüntetésével és a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. létrehozásával a kormány célja a magyar energiafüggetlenség megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése, illetve a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

(Gyurka Eszter)

Az OMSZ új neve is megvan, cégként folytatja a meteorológia

Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára az OMSZ vezetőinek tartott értekezleten indokolta meg a kormány döntését. Bővebben --->