Mozgalmas napot ígér az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), és nem csak azért, mert sokan a karácsonyi ajándékokat épp az utolsó pillanatban szerzik be. Úgynevezett légtömeghatár húzódik hazánk térségében, amely többfelé és több hullámban hoz csapadékot:

 

  • a délnyugati tájakon az eső lesz a meghatározó;
  • másutt havas eső, havazás valószínű;
  • az országban sok helyütt kifehéredhet a táj;
  • jellemzően a hegyekben és kisebb körzetekben síkvidéken is kialakulhat akár több centiméteres tapadó, vizes hóréteg.

 

Azonban nem feltétlenül örülhetünk a békebeli fehér karácsonynak, mert a hó nem lesz tartós, miután az OMSZ szerint bizonytalan gyorsasággal enyhülés kezdődik délnyugat, nyugat felől, és a havazás is lassan északkelet felé korlátozódik.

Ami azonban jó hír, hogy a többfelé erős, olykor viharos északnyugati szél délután átmenetileg veszít az erejéből.

Máris balesetekkel indult a nap

Baleset miatt lezárták az M3-as autópályát Nyíregyháza felé, Mezőkeresztesnél – írja az MTI.

Összeütközött két gépkocsi szombat reggel az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, Mezőkeresztesnél, ezért a sztrádát lezárták.baleset az autópálya 137-es kilométerében történt. A torlódás pár kilométeres. 

Nehéz nap lesz az M1-en

Mindeközben az Útinform arra figyelmeztet, hogy a nyugatról keletre tartó erős tranzitforgalom miatt az M1-es autópálya teljes hosszán, a Hegyeshalom határátkelő és Budapest között, telített sávokra, lassabb haladásra, torlódásokra készüljünk.

Ez azt jelenti, hogy a menetidő többlet akár egy óra is lehet.

Már nem kell sokat várni a kamionstopra

Szintén az Útinform tette közzé, hogy az ünnepi kamiontilalom december 23-án este 22 órától, december 26-án, kedden 22 óráig lesz érvényben.

Valamint szilveszterkor december 30-án 22 órától, január 01-jén 22 óráig tart majd.

Télen ennél fontosabb hírt nem közölhet az Energiaügyi Minisztérium

Az idén másodszor áll 90 százalékon a hazai gáztárolók töltöttsége – hívta fel a figyelmet vasárnap az Energiaügyi Minisztérium. A télies időjárás beköszöntével hosszú hetek óta zajlik a kitárolás. Az elérhető készletmennyiség másfélszeresen múlja felül az éves lakossági gázfelhasználást. Bővebben --->