2024. január elsejével megszűnt az Országos Meteorológiai Szolgálat és vállalati struktúrában, HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. néven folytatja tevékenységét.

Az egykori meteorológiai szolgálat nevét már át is írták a HungaroMet közösségi oldalán nemsokkal azután, hogy éjfélt ütött az óra.  „Reméljük, hogy jól telt a szilveszter éjjel, és nem volt vészes az "elázás" – írják az idei év első előrejelzésében a Facebookon. 

Azt az MFOR írta meg korábban, hogy a 20 millió forintos jegyzett tőkével és 150 millió forint tőketartalékkal rendelkező cég székhelye megegyezik a Magyar Meteorológiai Társaságéval, igazgatója pedig ugyanaz a Szanka Gábor, akit még az OMSZ élére neveztek ki július 1-jén. A tulajdonosi jogokat Lantos Csaba energiaügyi miniszter gyakorolja az új cég felett.

A Magyar Közlönyben december 6-án megjelent határozat szerint az OMSZ megszüntetésével és a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. létrehozásával a kormány célja a magyar energiafüggetlenség megerősítése, az állami meteorológiai feladatellátás hatékonyságának növelése, illetve a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése.

Az Economx itt írt róla, hogy az időjárás-előrejelzések fejlesztése mellett professzionálisan célzott szolgáltatásokkal, például az időjárásfüggő megújuló energiákra vonatkozó adatszolgáltatást is végeznek majd, így segítik a

  • a zöld átállást;
  • az energiahatékonyságot;
  • az energiaszektort;
  • az agráriumot;
  • a közlekedésbiztonságot;
  • és a levegőtisztaságot.
     Czepek Gábor, az Energiaügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára úgy fogalmazott ennek kapcsán, hogy a jelenlegi időszak egyik legnagyobb kihívása az ország energetikai rendszerének átalakítása és ezzel összefüggésben a klímaváltozással kapcsolatos jelenségek kezelése. A kormány energiapolitikájának középpontjában a környezetkímélő energiaforrások és azok tárolása áll, amely erősíti Magyarország energiaszuverenitását.

Az államtitkár kiemelte, hogy a jogelőd Országos Meteorológiai Szolgálat eddigi hagyományos feladatait természetesen továbbra is ellátja a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt., azonban ki kell egészülnie a korszerű energetikai meteorológiai képességgel, melyhez a meglévő szakmai tudásra szükség lesz. A január elejével létrejövő társaságnak február végéig kell elkészítenie a fenti célok megvalósítására irányuló részletes vállalati stratégiát és üzleti tervet.