A március 15-i rendezvények miatt több budapesti villamos-, busz- és trolijárat is módosított útvonalon közlekedik pénteken – írta a Budapesti Közlekedési Központ.

  • A 47-es és 49-es villamosok a pesti szakaszukon nem közlekednek, a járatokkal a dél-budai végállomásuk és a Batthyány tér között lehet utazni.
  • A 2B, 2-es és 23-as villamosok rövidített útvonalon közlekednek majd, a járatokkal a külső végállomásuktól a Kossuth Lajos tér (Széchenyi tér) megállóig lehet utazni.
  • A 15-ös autóbuszok pénteken üzemkezdettől üzemzárásig rövidített útvonalon, a Gyöngyösi utca és a Kossuth Lajos tér között,
  • A9-es autóbusz és a 72-es trolibusz járatai pedig terelve, a Bajcsy-Zsilinszky út helyett az Andrássy úton és a Nagykörúton közlekednek.
  • Az 5-ös, a 7E, a 8E, a 110, a 112-es és a 133E jelzésű autóbuszok reggel 7.30 óra és este 23.30 óra között pesti végállomásuk felől csak a Blaha Lujza térig, a budai végállomásuk felől pedig csak a Szent Gellért tér - Műegyetem megállóig (5-ös, 8E busz), a Móricz Zsigmond körtérig (110-es, 112-es busz), illetve a Döbrentei térig (7-es, 133E busz) közlekednek. Ebben az időszakban az M4-es metró a szokásosnál sűrűbben közlekedik - tették hozzá.
  • A 107-es autóbuszok reggeltől üzemzárásig csak Budán, a Szent Gellért tér és az Infopark-BudaPart között közlekednek.
  • A 83-as trolibuszok 10 és 13 óra között rövidített útvonalon, a Népliget és a Szabó Ervin tér között közlekednek,
  • A 105 és 210B jelzésű autóbuszok reggel 8 és este 21 óra között az Andrássy út helyett a Bajcsy-Zsilinszky úton át közlekednek, nem érintik a Bajcsy-Zsilinszky út és az Oktogon közötti megállókat - olvasható a BKK tájékoztatójában.
  • A 100E járatok, azaz a Repülőtéri Expressz autóbuszok rövidített útvonalon, a Kálvin tér és a Liszt Ferenc Airport 2. között közlekednek, 10 és 13 óra között a Kálvin teret sem érintik, ebben az időszakban a Szabó Ervin térnél lehet felszállni rájuk

– hívta fel a figyelmet a BKK.

A MÁV-nál is változások lesznek:

Március 15-i, nemzeti ünnep napján és a hosszú hétvégén jóval nagyobb utasforgalom várható, érdemes minél előbb elővételben megváltani a menetjegyeket, vagy használni az automatákat, az online jegyvásárlást az Elvirán vagy a MÁV applikációban is.

  • március 14-én a pénteki napra;
  • március 15-én a szombati napra;
  • március 16-án az ünnepnapi;
  • március 17-én a vasárnapi;
  • március 18-től a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

Az utasforgalom szempontjából frekventált napokon a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei az általános hétvégéken szokásosnál több kocsival közlekednek.

A lehetőségekhez képest a helyjegyek elővételi vásárlásától függően a Budapest–Debrecen–Nyíregyháza viszonylatú Nyírség, a Budapest–Miskolc–Nyíregyháza–Debrecen–Szolnok–Budapest viszonylatú Tokaj, a Budapest–Nagykanizsa viszonylatú Tópart, a Budapest–Keszthely viszonylatú Balaton, a Budapest–Békéscsaba viszonylatú Békés, a Budapest–Cegléd–Szeged viszonylatú Napfény, a Budapest–Veszprém–Szombathely, illetve Zalaegerszeg viszonylatú Bakony, illetve Göcsej, valamint a Budapest–Pécs viszonylatú Mecsek InterCity vonatokat több kocsival indítja el a vasúttársaság.

Lehetőség szerint további kocsikat is forgalomba állítanak a tervezetten felül, ha az utasforgalom alakulása ezt megkívánja. Az Elvirán követhető az adott vonat ülőhely-foglaltsága a helyjegy eladások alapján, így az utasok választhatnak elegendő ülőhellyel közlekedő (InterCity, railjet xpress) vonatokat, személyvonatokat.

Március 16-tól 28-ig a Bakony és a Göcsej InterCityk a Déli pályaudvar helyett a Keleti pályaudvarról indulnak és oda is érkeznek.

A következő IC vonatok azonban a Déli pályaudvar helyett Kelenföldről indulnak, illetve oda érkeznek:

  • a Déli pályaudvarról Zalaegerszegre 5 órakor induló Göcsej InterCity (IC950),
  • a Déli pályaudvarról Szombathelyre 6 órakor és 20 órakor induló Bakony InterCity (IC900, IC918),
  • a Szombathelyről  Budapestre 18:42-kor induló Bakony InterCity (IC901),
  • a Zalaegerszegről Budapestre 15:49-kor és 19:49-kor induló Göcsej InterCity (IC953, IC951)

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik:

Március 14-én, csütörtökön a hét utolsó munkanapjára és tanítási napjára, 15-én, pénteken munkaszüneti napra, 16-án, szombaton szabadnapra, 17-én vasárnap a hét első tanítási- és munkanapját megelőző munkaszüneti napra, 18-án pedig a hét első munkanapjára és tanítási napjára érvényes menetrend szerint indulnak az autóbuszjáratok.

Az áruházak és bevásárlóközpontok március 15-én zárva tartanak, ezért az ezeket érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek. 

Március 15-én a HÉV-járatok a munkaszüneti napra érvényes menetrend szerint közlekednek. A részletes menetrendek elérhetők a HÉV honlapján.