Csak így tudják maradéktalanul biztosítani az idegennyelv-tanítást – ismerte el a Népszavának a tankerületi központ ismerte el a Népszavának, miután a lap rákérdezett. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a magántanárokat csak úgy tudják az állami intézményekbe csábítani, ha óradíjban magasabb bért kínálnak nekik, mint amennyit a főállású pedagógusok kapnak.

Válaszában a Közép-Pesti Tankerületi Központ azt írta,

a magántanárok óraadóként vannak jelen az iskolákban, a magas színvonalú feladatellátás érdekében pedig a központ garanciákat épített be a szerződésekbe.

Állításuk szerint a visszajelzések alapján a tanulók és a szülők is elégedettek a nyelviskolák révén az iskolákban dolgozó tanárok munkájával. Arról viszont semmit nem lehet tudni, hogy a tankerület finanszírozza-e a magántanárok bérezését, és ha igen, akkor milyen óradíjban alkalmazzák őket.

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás szerint ebből is látszik, hogy tanárhiánnyal küzd a közoktatás.

A tankerületeket irányító Klebelsberg Központ szerint semmilyen „utasítás” nem történt a nyelvoktatás megbízásaival kapcsolatban.

A tankerületi központok felelősek azért, hogy a pedagógusok foglalkoztatása jogszerű legyen. Az, hogy előfordul-e ilyen módja a foglalkoztatásnak, azt a fenntartók tudják – írták. Szerintük a jogszabályok nem zárják ki az ilyen foglalkoztatás lehetőségét, a legfontosabb pedig az, hogy a pedagógus a megfelelő képesítéssel rendelkezzen, illetve hogy az oktató-nevelő munka megfelelően biztosított legyen.

Kifejezetten hasítanak a vidéki technikumok a 2024-es rangsor alapján, amit a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal és az Oktatási Hivatal készített.
A technikumi rangsorban szereplő intézmények átlagos teljesítménye összességében javult a tavalyi rangsorhoz képest, budapesti intézmény azonban nem került be a top 10-be, írtuk meg >>>