A tantárgyfelosztás, a magasabb munkaterhelés, valamint az iskolában tartózkodás új rendje miatt aggódnak leginkább a pénteken kezdődő új tanévben a pedagógusok. Éppen ezért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmánya nyílt levelet írt Maruzsa Zoltán közoktatásért felelős államtitkárnak és Hajnal Gabriellának, a Klebelsberg Központ elnökének. 

Úgy vélik, hogy a tanárok jogellenes vegzálásával kezdődik a tanév. Azt írják, törvényi paragrafusokkal alátámasztva, hogy jogsértő munkáltatói intézkedésekkel bünteti a munkáltató azokat, akik még a pályán maradtak. Felhívják az oktatási kormányzat képviselőinek a figyelmét arra, hogy a státusztörvény végrehajtási rendelete még mindig nem ismert, éppen ezért nagy a jogbizonytalanság a tantestületekben.

Legfrissebb adatok szerint néhány nappal a tanévkezdés előtt:

  • tanár szóra 486 hirdetésben,
  • pedagógus szóra 301 hirdetésben,
  • a gyógypedagógus szóra 93 hirdetésben,
  • az óvodapedagógus szóra 167 hirdetésben,
  • a pszichológus szóra pedig 55 hirdetésben keresnek munkavállalót a közszféra állásportálján.

A helyzet annyira szorongató, hogy Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint is országos tanárhiány van.

Borul a csoportbontás? 

A PDSZ példaként említi az államtitkárnak küldött nyílt levében, hogy a pedagógusok olyan esetekről számolnak be, hogy tankerületi központi utasítás alapján a jövőben nem lehet 14 főnél kisebb csoportbontásban oktatni, így veszélybe kerülhet a nyelvoktatás is, a jogszabályok nem egyértelműek, szeretnének itt is tisztán látni a tanárok.

Kiemelik: úgy kell elkészíteni a szeptembertől érvényes tantárgyfelosztást, hogy a státusztörvény végrehajtási rendelete csak 2024. január 1-jétől lép hatályba. Valamint sok a kérdőjel a tanárok munkaidejével kapcsolatban is. Úgy véli a PDSZ, hogy ezek alapján az osztályfőnököknek, a munkaközösség vezetőknek heti 22-nél több tanóra, ha mindkét megbízást betölti, heti 20-nál több tanóra beleértve az egyéb foglalkozást is, a tantárgyfelosztásban rendes munkaidőben nem állapítható meg.

Megkapták a 8-tól 4-ig munkát 

Több intézményből jelezték, hogy a tankerületi központ szóbeli utasítására a jövő héttől minden nap reggel 8-tól délután 16 óráig minden pedagógusnak az intézményben kell tartózkodni.

Ez a PDSZ szerint teljesen jogellenes, mint írták, úgy kell a tanárok munkaidő-beosztását elkészíteni, hogy a végrehajtási rendelet nem ismert.

A jubileumi jutalom helyébe lépő közfoglalkoztatási jutalomnál is többen jelezték, hogy a jelenlegi törvényi szabályozása miatt elesnek ettől a juttatástól.

Lesznek olyanok, akik nem lesznek jogosultak 25 és 30 év után járó köznevelési foglalkoztatotti jutalomra sem.

A pedagógusok azt kérik Maruzsa Zoltántól, hogy mihamarabb küldje el számukra a státusztörvény végrehajtási rendeletének jelenlegi változatát, hogy biztonságosan el tudjon indulni a tanév. 

Maruzsa Zoltán egy júliusban adott interjújában azt mondta: a jelentős béremelést terveznek a tanároknak, miközben csökkennek a terheik, heti 24 órát kell tanítaniuk és 10 hét szabadságra mehetnek. A tanév rendjét is csak augusztus 20. után hirdették ki.

Pár napja nyilvános 

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint:

  • a tanév első napja szeptember 1.,
  • az őszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. október 27. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap november 6. (hétfő)
  • a téli szünet előtti utolsó tanítási nap 2023. december 21. (csütörtök), a szünet utáni első tanítási napja január 8. (hétfő) (ez vélhetően ismét a fűtéssel való spórolás miatt lesz hosszabb)
  • a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap 2024. március 27. (szerda), a szünet utáni első tanítási nap április 8. (hétfő)
  • ezeken felül az iskolák, típustól függően, de általában négy, tanítás nélküli munkanappal élhetnek.

nyári szünet az eddig megszokottaktól eltérően nem június közepén, hanem csak 2024. június 22-én kezdődik, június 21. péntek az utolsó tanítási nap.