magánegészségügyi ellátást nem volt soha olcsó Magyarországon, de az elmúlt években történt nagy léptékű drágulást követően már szinte luxusnak számít. Az állami egészségügyben a várólisták egyelőre még mindig hosszúak.

Térdprotézis műtétre átlagosan csaknem kilenc hónapot, csípőprotézis műtétre hat és fél hónapot várnak a kórházak műtői előtt a betegek, szürkehályog-műtétre pedig az átlagos várakozási idő az elmúlt fél évben 112 nap volt, jelenleg 4200-nál is többen várnak hatvan napon túl a beavatkozásra, derül ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján elérhető adatok szerint.

Ellátáscsökkenés is jöhet?

Jelenleg viszont úgy áll a helyzet, hogy a kórházak óriásira nőtt adósságai miatt az intézményeknek nem éri meg a várólisták csökkentése: minél több műtétet végeznek, minél több beteget látnak el, az így is hatalmas adósságállomány még tovább növekszik. Tavaly több mint hatezer műtét ragadt benn a rendszerben, erről Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója beszélt a lapunknak adott interjújában. De korábban a Magyar Kórházszövetség elnöke Velkey György is azt mondta: méltánytalan forráshiánytól szenved az egészségügy. A folyamatosan elszabaduló kórházi adósságot csak az ellátás csökkentésével lehet megelőzni - erről az InfoRádióban beszélt a Kórházszövetség elnöke.

A napokban számoltunk be arról, hogy a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) húsz olyan határozatot tett fel a honlapjára, amelyben az ország különböző egészségügyi intézményeinek, kórházi osztályainak a részleges, vagy teljes leállását jelentették be.Jellemzően azért nem tudnak működni a kórházi osztályok, mert nem alkalmazhatnak bérnővéreket.

Aki megteheti a magánellátásba megy

Nem véletlen, hogy a türelmetlen vagy fájdalmaktól szenvedő beteg - aki megengedheti magának - a magánellátás felé fordul. Pedig szinte minden magánellátónál drágult a beavatkozások ára – írja a Pénzcentrum.

A drágulás mértéke 5-30 százalék között mozog.

Egy kisebb műtét közel 300 ezer forintba kerül, a nagyobb beavatkozások ára pedig már meghaladja az egymillió forintot is. Egy szürkehályog-műtétek ára sem a Medicovernél sem a Duna Medical Centerben (DMC) nem emelkedett tavaly óta. A Medicovernél egyfókuszú lencsével 300 ezer forinttól, multifokális lencsével 415 ezer forinttól, tórikus lencsével 360 ezer forinttól kérhető a beavatkozás.

A DMC-ben a szürkehályog-műtét aszférikus hajlítható műlencse beültetéssel 403 ezer; tórikus hajlítható műlencse beültetéssel 530 ezer; EDOF lencsével 795 ezer; tórikus, multifokális hajlítható műlencse beültetéssel 851 ezer forintba kerül.

A Budai Szemészeten a trifokális műlencse műtét szemenként és a nyújtott fókuszú monofokális/EDOF műlencse is 520 ezer forintba kerül. A monofokális műlencse szemenként 265 ezer forint, az ICL műtét 600 ezer szemenként.

A csípő- és térdprotézis műtétek sokkal drágábbak, a költségek összességében már biztosan kétmillió forint felett lesznek, de van olyan magánklinika, ahol ennyibe kerül pusztán a műtét, az implantátum árát még ezen felül kell megfizetni.

Az árak szolgáltatónként nagyon eltérőek, akár több százezres különbségek is lehetnek.

Jobb, ha a magyarok félretesznek az egészségükre

– mondta nemrég a hvg.hu-nak adott lapinterjúban Álmos Péter, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Véleménye szerint a kormányzati lépésekből az rajzolódik ki, hogy az ellátásban a magánellátóknak nemcsak kiegészítő, hanem nagyon is fontos szerepük lesz a jövőben.