A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közlése szerint 2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, amivel kapcsolatban a Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter azt állapította meg, hogy az összességében csak a vártnál pozitívabb növekedés mérséklődése.

Így mérséklődik a növekedés 

Az Economx érdeklődésére magyar ipari termelés csökkenését a tárcavezető a német gazdaság gyengélkedésével, és annak negatív következményeivel magyarázta. Ugyanakkor Gulyás Gergely szerint a magyar gazdaság kellően erős ahhoz, hogy a német stagnálást, csökkenést, ami közvetlenül kihat a hazai teljesítményre, azt mérsékelni tudja.

Ez a jó hír a rosszban

– tette hozzá Gulyás Gergely.

Vitályos Eszter kormányszóvivő ezt azzal egészítette ki, hogy a kormányzat tervei szerint

  • a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram,
  • a Széchenyi Kártya,
  • az Élelmiszeripari Beszállító-fejlesztési Program,
  • az önkéntes kamatplafon,
  • valamint az otthonfelújítási program

segíteni fog az ipari teljesítmény növelésben. 

Még az ékkő is megsínylette

Szükség is van a kormányzati támogatásra, ugyanis

a szezonálisan és a munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás 2024 februárjához mérten 3,0 százalékkal mérséklődött.

  • A feldolgozóipari alágak mindegyikében csökkent a termelés volumene az előző év azonos hónapjához viszonyítva.
  • A legnagyobb súlyú alágak közül a járműgyártásban, valamint a villamos
    berendezés gyártásában jelentős visszaesés következett be, míg az élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása kevésbé csökkent.
  • Az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.
  •  A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás az előző hónaphoz képest 3,0 százalékkal mérséklődött.

A magyar feldolgozóipar megszenvedte a tavalyi évet, és 2024 sem indult fényesen.

  • A termelés 2023-ban 5,5 százalékkal kisebb volt, mint az azt megelőző évben.
  • Az idén januárban 3,6 százalékos visszaesést mértek éves összevetésben, februárban pedig szerény, 1,8 százalékos növekedést. 

A magyar ipar ékkövét jelentő – a termelés 28 százalékát képviselő – járműgyártás volumene csupán 1,6 százalékkal bővült februárban az előző év azonos hónapjához mérten.

Az elemző szerint csak egyszeri megugrás volt

A februári növekedés havi alapon 3,6  százalékos volt, ami arra engedett következtetni, hogy egyszeri megugrás lehet a háttérben, amelyet valamilyen mértékű csökkenés fog követni márciusban. Ennek a csökkenésnek a mértéke azonban a vártnál nagyobb volt

– ezt viszont már Árokszállási Zoltán, az MBH Elemzési Centrum igazgatója közölte az Economx érdeklődésére.

Az elemző szerint a járműgyártásban lehetett jelentősebb emelkedést látni februárban, ami vélhetően szintén egyszeri megugrás lehetett, majd hozzátette azt is, hogy mivel a márciusi részeletes adatra még várni, így csak később láthatjuk pontosan, mi áll a visszaesés mögött. 

A gazdasági növekedést ez a tény visszahúzhatta, amit a KSH már kommunikált is az előzetes első negyedéves GDP adat közlésekor. Az exportdinamika is nagyon gyengére sikerült az ipar döcögése miatt, ugyanakkor import oldalon is nagyon gyenge dinamikát láthattunk, ami miatt a nettó export továbbra is masszív többlet mutat

– válaszolta Árokszállási Zoltán arra a kérdésünkre, hogy milyen gazdasági következményei lehet annak, hogy az ipari termelés az év első három hónapjában 4,1 százalékkal kisebb volt, mint 2023 azonos időszakában.

A hazai ipari teljesítmény stabilizálása is komoly feladat, ugyanis az MBH Elemzési Centrum igazgatója is aláhúzta,

az ipar gyenge teljesítményét jelentős részben Magyarországon kívül álló tényezők okozzák, amivel önmagában nehéz mit kezdeni.

"A belföldre termelő szektorok kilátásai ugyanakkor javulnak, hiszen a belső kereslet úgy tűnik, gyorsabban áll helyre, mint a külpiaci kereslet – legalábbis a legfrissebb kiskereskedelmi adatok már erre utalnak. Az év második felére, amennyiben a külpiacainkon javulni kezd a konjunktúra, már megfordulhat az ereszkedő trend az iparban is" – fogalmazott a szakértő.