A szerdai kormányülést követően tartott Kormányinfón Gulyás Gergely Hszi Csin-ping budapesti látogatása kapcsán bejelentette, hogy konkrét megállapodásokról tesz majd bejelentést a kínai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök várhatóan este fél hatkor.

A Miniszterelnökséget vezető minisztert azt is kijelentette Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij tegnapi telefonbeszélgetése után, hogy nehéz úgy elképzelni egy békecsúcsot, amelyen a háborúzó felek nincsenek ott, amiből arra lehet következtetni, hogy a magyar miniszterelnök nem fogadja el az ukrán államfő meghívását.

Az Economx kérdésére a miniszter úgy fogalmazott az államháztartási hiány kapcsán, hogy

nem a kiadásokat kellett csökkenteni, hanem a bevételek nőttek több területen is.

Gulyás Gergely szerint a kormányzati célkitűzések tarthatóak, így idén 4,5 százalékos lesz a GDP-arányos hiány, jövőre 3,7, míg 2026-ban 2,9 százalék.

A NEAK adatai alapján jelenleg 47 ezren várnak tervezett műtétre, miközben tavaly még csak 40 ezren voltak. Az Economx kérdésére a miniszter ennek kapcsán úgy fogalmazott, hogy

nemzetközi összehasonlításban nem olyan rossz azért a helyzet. 

Gulyás Gergely szerint három olyan műtéti típus van a vizsgált 13 közül, ahol több mint 60 napos a várakozási idő – ezek a szürkehályog, a csípőműtét és a gerincstabilizáló műtétek. A kormány dolgozik rajta, hogy ezek a várólisták csökkenjenek.

A kormány az első három hónap adatai alapján úgy látja, hogy nem kell belenyúlni a költségvetésbe, azonban meg kell várni az első fél évet. Nagyon nagy beavatkozásra azonban biztos, hogy nem lesz szükség.

Kormányinfó percről perce

A Kormányinfóról készült beszámolónkat ezen a linken olvashatja.