Lázár János vagy a Fidesz úgy döntött, hogy a miniszternek országgyűlési képviselőként hátrébb kell lépnie ahhoz, hogy Márki-Zay Péter ne tudja kettejük párharcaként bemutatni a hódmezővásárhelyi polgármesteri kampányt - véli a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója.

Novák Zoltán InfoRádiónak nyilatkozva azt mondta,

Lázár János bejelentése arra utal, hogy a Fidesz közvélemény-kutatása szerint Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármestert csak vezéráldozattal lehet leváltani.

Lázár János építési és beruházási miniszter vasárnap este a közösségi oldalán jelentette be, hogy 2026-ban nem indul egyéni képviselőjelöltként a hódmezővásárhelyi választókerületben, ahol 2002 óta minden választást megnyert. Jövőbeni terveit illetően – keddi sajtótájékoztatóján – úgy fogalmazott, hogy

Lázár János előre megy, nem hátra,

 

de ennek részleteit Orbán Viktorral, a Fidesz elnökével fogja megtárgyalni. „A miniszterelnök úrral már tavaly is voltak megbeszéléseink, ami az én és a közös munkánk jövőjét érinti. (…) Sokat fogunk még együtt dolgozni a jövőben is. Hogy milyen formában, az egy másik kérdés.”

A tárcavezető bejelentése annyiban meglepő, hogy azzal egy biztos mandátumot „áldozott be” valamiért – reagált az InfoRádióban a szakértők, aki szerint ez még csak egy kezdő bejelentés volt, fogja még újabb követni, és akkor talán kontextusba kerül a döntés.

Bár a bejelentés a 2026-ben esedékes országgyűlési választásokkal kapcsolatban született, a 2024-es önkormányzati választásokkal függhet össze, csak pontosan még nem tudható, hogy milyen értelemben – tette hozzá Novák Zoltán. Szerinte a kép azt követően tisztulhat, ha megtörténnek a további bejelentések, addig a mostani indoklás nem igazít el a „homályban”.

Az indokolásban ugyanis az szerepel, hogy Lázár János szerint 2024 a korszakváltás éve, és Hódmezővásárhelyen „teljes sorcserére lesz szükség”, vagyis az ő szempontjából új polgármesterre Márki-Zay Péter helyett és 2026-ban új országgyűlési képviselőre. Mindez felveti annak lehetőségét, hogy a miniszter saját magát is akadálynak tekinti, és nem tudja előmozdítani Márki-Zay Péter leváltását, csak, ha hátralép.

Miután a Fidesznél – mind a kormányzás, mind a helyi önkormányzatok tekintetében – legtöbb esetben komoly mérések előzik meg a politikai döntéseket, vagyis szinte semmilyen releváns fordulat nem történik anélkül, hogy ennek a szavazótáborra gyakorolt hatásait ne mérnék föl,

Lázár János döntését illetően az a matek jöhetett ki: ha az első sorban marad Hódmezővásárhelyen, akkor Márki-Zay Péter posztját nem lehet megingatni – vélekedett Novák Zoltán.