Lázár János építési és beruházási miniszter kedden közös sajtótájékoztatót tartott Papp Lászlóval, Debrecen polgármesterével, ahol többek között bejelentette, hogy minden bérlet megszűnik a vármegye- és országbérleten kívül, illetve a fővárosnak is tett egy ajánlatot a Budapest-bérlet jövője kapcsán.

A miniszter a sajtótájékoztató után több újságírói kérdésre is válaszolt.

Arra a kérdésre, hogy mi történik abban az esetben, ha a főpolgármester nemet mond az ajánlatára úgy válaszolt, hogy az országbérlet és a vármegyebérlet elfogadása egy fair ajánlat, ami Budapestnek is hasznos. Lázár szerint jelenleg az a helyzet, hogy a BKK elkéri az inflációval növelt összeget, de nem hajlandó megemelni az általa fizetendő összeget. A Budapest-bérlet árbevételének 1 százalékát kapja meg az állam, miközben ennél jóval többet áldoz rá a MÁV és a Volán. Eközben a fővárosi közlekedésbe 12 milliárd forintot ad az állam, a bérleteken keresztül pedig további 4,7 milliárd forintot hagy benne.

Az Index arra volt kíváncsi, hogy a korábbi bejelentése, miszerint nem kíván 2026-ban egyéniben indulni a választásokon azt jelenti-e, hogy két év múlva már nem lesz tagja a parlamentnek.

Lázár erre úgy válaszolt, hogy ezt majd a miniszterelnök dönti el, akivel már egyeztettek és még fognak is egyeztetni a kérdésről.

A polgármesterjelölti ambícióiról is kérdezték, miután Márki-Zay Péter a napokban felszólította rá, hogy amennyiben 2026-ban nem indul országgyűlési képviselőnek, akkor mérkőzzenek meg egymással idén júniusban a városvezetői posztért.

A miniszter erre csak annyit válaszolt, hogy „Lázár János előre megy, nem hátra".