Az amerikai vízummentességi program keretében a részt vevő országok állampolgárai akár 90 napig vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba turisztikai vagy üzleti céllal, és szükségük van egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA).

Keddtől azonban a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes  – írja a Politico.

Az amerikai programban részt vevő negyven ország közül egyedül Magyarországot érinti a lépés.

Az amerikai nagykövetség közleménye szerint az ok 2010-re vezethető vissza, amikor az Orbán-kormány állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak. Az amerikaiak szerint 2011 és 2020 között közel egymillió ember kapott magyar állampolgárságot megfelelő biztonsági ellenőrzés nélkül.

David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentést megelőzően a Politico-nak adott interjújában azt mondta:

Százezernyi útlevelet állított ki Magyarország kormánya az egyszerűsített honosítási program részeként szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok nélkül.

Orbán Viktor kormánya 2010-es hatalomra kerülése után állampolgárságot adott a külhoni magyarok számára, Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában. Hazai kritikusok szerint Orbán Viktor vitatott lépésének célja a választási kilátások javítása volt.

Az Egyesült Államok 2017-ben ideiglenessé tette Magyarország státuszát a vízummentességi programban, most azonban minden magyar útlevéllel rendelkező személy érintett lesz.

Pressmann hozzátette, ez egy választás:

a magyar kormány eddig úgy döntött, hogy nem foglalkozik azzal a biztonsági aggállyal, amely az Egyesült Államokat válaszlépésre késztette.

A Reuters kiemeli, hogy a korlátozásokat egy nappal azután léptették életbe, hogy a Fidesz bojkottálta az ellenzéki pártok által összehívott parlamenti ülést, amelyen Svédország NATO-pályázatáról kellett volna szavazni. A szavazást végül nem tartották meg.

Svédország tavaly, Oroszország ukrajnai inváziója után kérte felvételét a NATO-ba, de Törökország és Magyarország tiltakozása miatt egyelőre nem tudott belépni a katonai szövetségbe.

Az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége közleményt adott ki, amely szerint ez a változás azonnal hatályba lép, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem orvosolják.

Jövőre megszűnik a szabad és ingyenes beutazás Nagy-Britanniába

Új elektronikus bevándorlási rendszert vezet be az Egyesült Királyság, mindezt a bevándorlással kapcsolatos információgyűjtéssel indokolják. A magyar beutazókat is érinti. Bővebben >>>

2014-ben az Egyesült Államok hat magyarnak megtiltotta a beutazást az Egyesült Államokba, az idén pedig a Nemzetközi Beruházási Bank egyik magyar tisztviselője került szankciós listára.