Egy új városrész kialakításához társított, vagy egy további fejlesztés katalizátoraként elhelyezett dunai fürdő olyan speciális adottságot biztosíthat, ami egyedi, természetközeli élmény lehet a város életében – írja az Építészfórum.

Mindez nem újdonság Budapesten, hiszen 1850-től a második világháborúig több Dunafürdő is működött a folyón. Ezek a létesítmények a folyó felszínén úszó, nyitott, fa szerkezetű uszodák voltak, amik a folyóvizet használták a medencéikben. Az úszó fürdők a szabadidő eltöltésére, sportolásra és társasági életre létrehozott létesítmények voltak, azzal a különleges adottsággal, hogy a medence tisztítása a Duna sodrásával valósult meg, hiszen szerkezetileg hálóval elzárt fenékkel és oldalfallal rendelkeztek, amin a víz át tudott folyni.

Kép: Fortepan

Az ilyen fürdők vesztét a második világháborús bombázások okozták, de a háború alatt épen maradt uszodákat sem helyezték már vissza a vízre, ugyanakkor rögtön a második világháború után felmerült az igény arra, hogy szükséges lenne visszaállítani ezeket a létesítményeket, de engedélyek híján ez végül elmaradt. 

Kép: Fortepan

Kisebb volumenű törekvések a mai napig léteznek ugyan, de egyre inkább kezd feledésbe veszni az egykori Dunafürdők emléke, amiknek rengeteg pozitív hatását azonban a jelenkorban is érdemes lenne kihasználni.

Modern lehetőségek

Egy kortárs igényeknek megfelelő Dunafürdő elhelyezése több szempontnak is meg kell, hogy feleljen. Jelenleg a rakpart szóba jöhető helyszíneinek legnagyobb problémája az autóforgalom miatt korlátozott gyalogos megközelítés. Ezentúl szükség van a jelenlegi városi csomópontok idegenforgalmi, közlekedési, morfológiai kapcsolatainak felülvizsgálatára, hogy az elhelyezés méltán központi helyszínre kerülhessen, könnyen megközelíthetővé váljon, és bárki számára elérhető legyen rövid idő alatt. Ezek a szempontok tudják eleve biztosítani a fürdő optimális kihasználását, és a legnagyobb látogatószámot egy élő városi struktúrába kapcsolva. 

Fontos szempont még a jelenlegi hajózási rendszer figyelembe vétele, hiszen több kikötő is található a rakparton, amik szintén közlekedési csomópontokhoz kapcsolódnak, és egy ilyen fürdő akadályozhatja a Duna hajózhatóságát

Öntsünk tiszta vizet a Dunába

De a helyszíntől független, mégis leginkább korlátozó szempont a vízminőség kérdése. A fővárostól északra található városok rendszeresen mérik a Duna szennyezettségét, és rendszerint fürdőzésre alkalmasnak találják, ezért a természetes strandok akadály nélkül működhetnek számos településen, míg a folyó belvárosi szakaszain a város és a turista hajók szennyvize teszi komplikálttá a helyzetet.

Egy ilyen fürdő megjelenésével azonban élénkülhetne a belváros és a Duna kapcsolata, nagyobb teret kapna a város természethez kapcsolódása, és ez a régi-új funkció turisztikailag vonzó attrakcióvá válhatna, miközben a helyiek kikapcsolódását is szolgálhatná – ecseteli az előnyöket az Építészfórum.