A Genzwein-cégek ugyanazon a telephelyen, más-más üzemrészben palackoznak majd bort, sört és likőrféléket Monoron, ahol mindhárom tevékenységet önálló társaság végzi. Ezek közös jellemzője, hogy a cégek fele-fele arányban német, illetve magyar tulajdonban vannak. A német tulajdonosok különböző gyártó és forgalmazó cégek, a magyarországi társ viszont mindhárom vállalkozásban ugyanaz a személy: Genzwein Ferenc. Az 1993-ban alapított Ecker Likőrgyár Rt., valamint az Ilzer Sörgyár Rt. után Genzwein 1999 augusztusában - 50 százalékos német és 50 százalékos magyar tulajdoni hányaddal - Peter Mertes Hungária Borászati Kft. (PMH) néven, 10 millió forint törzstőkével bortermelő és -forgalmazó társaságot hozott létre szakmai befektető partnerével. Genzwein, aki a PMH ügyvezető igazgatója is, a NAPI Gazdaság érdeklődésére elmondta, hogy az új cég már megkezdte a szőlőfelvásárlást. Várhatóan öt üzemben dolgozzák fel a szőlőt, a bort pedig a monori telepen kezelve palackozzák majd. Értékesítéssel csak 2000 februárjától számol a PMH, amely egy-két éven belül - előbb belföldön - évente 50 ezer hektoliter eladását szeretné elérni. A termeléshez és a forgalmazáshoz mintegy 2,4 millió márka értékű beruházással zárt rendszerű palackozósort alakítottak ki, valamint a bor tárolásához szükséges mértékben bővítették központi telepüket. Peter Mertes, Gróf Esterházy és Shalom márkanéven hétféle fehér-, vörös- és rozéborral jövőre jelenik majd meg a PMH, kezdetben a magyar piacon, majd külföldre is szállít (az export tervezett mennyiségének becslését Genzwein még korainak tartotta). Míg az anyacég a márkanevet licencbe adta a PMH-nak, addig az utóbbi kettőnél a forgalom függvényében névhasználati díjat kell fizetnie a PMH-nak. A moseli borvidék központjában, Bernkastel-Kuesban gyártóbázist működtető, a magyar cégében 50 százalékban tulajdonos Peter Mertes GmbH und Co. 75 éve működik és az egyik legnagyobb németországi borforgalmazó társaság, amely évente mintegy 1,5 millió hektolitert értékesít. Ez vélhetően növekszik majd a PMH új magyar gyártású termékeivel, amelyek elsőként Dániában, Angliában, Lengyelországban és Oroszországban jelennek meg, ott, ahol az anyacégnek már vannak főleg kereskedelmi tevékenységet folytató vegyesvállalatai. Genzwein elmondta, hogy a próbatermelést 1997-ben megkezdő, több mint 10 millió márka beruházás eredményeként működő Ilzer sörgyár az első évben 5,2, tavaly 22 ezer, idén pedig 50 ezer hektoliter világos és búzasört értékesít (utóbbi sörfajta eladási aránya tartósan csaknem 10 százalék). Idén a sörgyártó cég árbevétele várhatóan meghaladja az 500 millió forintot. Az Ilzer társtulajdonos-ügyvezetője szerint jövőre az előzetes megrendelések alapján legalább 100 ezer hektoliter sört tudnak eladni úgy, hogy az Ilzer-búzasörből főleg Németországba és Ausztriába exportálnak. Az Egyesült Államok piacán a csaknem 700 éves múltú Innstadt márkanévű sörrel jelennek meg. A hat évvel ezelőtt alapított, 2 millió márka beruházást követően 1995 óta likőrt, brandyt, pálinkát előállító Ecker hamarosan új termékekkel, a nyugat-európai piacon sikerrel értékesített fügevodkával és a Radeberger keserűlikőrrel jelenik meg, amitől az eddigieknél jelentősebb árbevételt remél. Az új italok licencjogát az 50 százalékban társtulajdonos, 100 éves múltra visszatekintő német társtulajdonos, a Behn likőrgyár adta át az Eckernek. BUBRIK GÁSPÁR