Hatalmas hozamokat tehetnek zsebre idén a lakossági állampapír-befektetők, ám ez egyben azt is jelenti, hogy minél hamarabb döntést kell hozniuk a készpénzben érkező jóváírások további sorsáról. 

Az aktuális helyzet átlátásához először érdemes tisztázni az infláció, az alapkamat és a befektetések kapcsolatát – magyarázza az Index

A hazai befektetési környezetet idén is elsősorban az inflációs pályához és az alapkamat szintjéhez kötődő várakozások határozzák meg leginkább. Ugyan az idei évben a várakozások szerint 4 százalékra olvadhat az éves átlagos infláció, tavaly még nagyon magas, 17,6 százalékos volt.

Az elmúlt években az állam olyan papírokat dobott piacra, amelyek az előző évi átlagos infláció feletti hozamot ígértek, ráadásul olyan kondíciókat is bevezettek, amelyek révén ez a befektetés viszonylag likviddé vált, tehát ha valakinek lejárati idő előtt szüksége volt a megtakarítására, aránylag alacsony költségen hozzá tudott jutni

– jelezte Nyitrai Győző az MBH Befektetési Bank üzlet- és termékfejlesztési üzletág vezérigazgató-helyettese.

A KEDVEZŐ KONDÍCIÓK MAGYAROK SZÁZEZREIT CSÁBÍTOTTÁK ARRA, HOGY ÁLLAMPAPÍRT VEGYENEK, AMI AKKOR ÉSZSZERŰ DÖNTÉS VOLT.

Az alapkamat csökkenésével párhuzamosan azonban folyamatosan mérséklődik majd a kockázatmentes befektetési eszközökkel, például az állampapírral elérhető hozam. 

Az inflációkövető állampapírok jelenleg még a tavalyi, magas szinthez tartozó kamatot fizetik, viszont

A HOZAMKÉNT KÉZHEZ KAPOTT KÉSZPÉNZBŐL MÁR NEM FELTÉTLENÜL ÉRI MEG ÚJRA ÁLLAMPAPÍRT VENNI, HISZEN A JELENLEG ELÉRHETŐ PAPÍROKNÁL MÁR VANNAK VERSENYKÉPESEBB LEHETŐSÉGEK A PIACON

– erre már Dézsi Tamás világított rá:

Mivel az elmúlt években megszokott kondíciók már nem elérhetők, a tudatos befektetőknek érdemes körbenézniük, hol találnak kedvezőnek tűnő alternatív lehetőségeket, ugyanis az biztos, hogy lakossági állampapírokkal két számjegyű hozamot a jelenlegi piaci környezetben már nem lehet elérni.

Várhatóan több termékkel, portfólióban gondolkodva lehet majd magasabb hozamot elérni – mondta az Indexnek Nyitrai Győző. A szakértő figyelmeztet, hogy minden befektetési döntés előtt át kell gondolni, milyen kockázatot vagyunk hajlandók elviselni, milyen időtávra tudjuk mellőzni megtakarításunkat, illetve pontosan milyen célra szeretnénk majd felhasználni forrásainkat. Az ezekre adott válaszok keresztmetszetében találjuk azokat a lehetőségeket, amelyek az adott befektetőnek testhezállók.