A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe 487,33 pontos, 1,18 százalékos csökkenéssel, 40 690,91 ponton zárt csütörtökön. A részvénypiac forgalma 7,9 milliárd forint volt, a vezető részvények az OTP kivételével csökkentek az előző napi záráshoz képest.

A magyar tőzsde alulteljesített európai társaihoz képest - mondta Varga Zoltán Equilor-elemző. A Mol részvényeire eladói nyomást jelentett, hogy a horvát kormány szabályozta az országban kitermelt földgáz értékesítését, azt a Mol horvátországi leányvállalata csak horvát állami szervezetnek értékesítheti. Emiatt csökkent jelentősen a Mol árfolyama - tette hozzá a szakértő.

A Mol 78 forinttal, 2,91 százalékkal 2600 forintra csökkent, 1,2 milliárd forintos forgalomban.

Az OTP-részvények ára 30 forinttal, 0,35 százalékkal 8630 forintra erősödött, forgalmuk 5,3 milliárd forintot tett ki.

A Magyar Telekom árfolyama 5,5 forinttal, 1,78 százalékkal 303 forintra esett, forgalma 125,6 millió forint volt.

A Richter-papírok árfolyama 85 forinttal, 1,08 százalékkal 7790 forintra gyengült, a részvények forgalma 1,1 milliárd forintot ért el.

A kis és közepes részvények indexe, a BUMIX 3798,34 ponton zárt csütörtökön, ez 7,68 pontos, 0,20 százalékos csökkenés a szerdai záráshoz viszonyítva.

Indexcsökkenéssel zártak az európai tőzsdék

Pozitív kezdés után veszteséggel fejezte be a csütörtöki kereskedést az európai tőzsdeindexek többsége - írja az MTI.

Az FTSE EuroFirst 300 index 0,60 százalékkal, a Stoxx Europe 600 index 0,59 százalékkal végzett alacsonyabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,74 százalékos csökkenéssel fejezte be a napot.

A pénzügyi kivételével minden gazdasági ágazatban gyengültek az árfolyamok. A banki papírok javuló eredménykilátásaiknak köszönhetően erősödtek. A Morgan Stanley javított a banki papírok portfolió-súlyozási besorolásán. Az energiaipari részvények az olajárak csökkenését követve gyengültek.

Londonban 0,05 százalékos emelkedéssel állt meg a kereskedés végére az FTSE-100 index, a frankfurti DAX 0,54 százalékkal csökkent, a CAC-40 Párizsban 1,04 százalékkal végzett alacsonyabban. Milánóban 0,17 százalékos indexcsökkenéssel, Madridban az árfolyamindex 0,40 százalékos emelkedésével ért véget a tőzsdei kereskedés. A spanyol indexet elsősorban a banki részvények húzták feljebb az emelkedő kamatlábakkal javuló eredmény kilátásaiknak köszönhetően. A Banco Sabadell, a Bankinter és a CaixaBank közel öt százalékkal, a Banco Santander három százalékkal erősödött.

Csökkent az olajár

A világpiaci olajár csütörtökön négy százalék körül csökkent, a romló világgazdasági kilátások és a kereslet-kínálati egyensúly várhatóan nem túl biztató alakulásának tükrében. Az IEA és az OPEC a fundamentumok alapján továbbra is inkább optimista, a keresletre nézve azonban a fokozódó infláció és a romló pénzügyi kondíciók erős kockázatot jelentenek.

Az európai kereskedési idő végén a WTI nyersolaj ára 4,47 százalékkal állt alacsonyabban 84,52 dolláron, a Brent ára pedig 4,26 százalékkal csökkent 90,087 dollárra.

Az arany ára nagyot csökkent csütörtökön, két éves mélypontot közelített meg. A spot ár 1,69 százalékkal csökkent 1667,11 dollárra unciánként.

Az eurót továbbra is dollárparitásnál jegyzik. Az európai kereskedési idő végén az euró 0,15 százalékkal állt erősebben 0,9997 dolláron.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!