A Chicagói Árutőzsde, a Cboe hétfőtől bevezette az egynapos volatilitási indexet, ez az elmúlt évek legnagyobb változása befektetők félelemindexének nevezett Vix-index piacán. Az új verzió lényege, hogy az elvileg jobban nyomon követi majd a rövid távú piaci kilengésekkel kapcsolatos befektetői várakozásokat.

Az egynapos volatilitási index – vagy Vix1d –, válasz a származékos piacokon a közelmúltban végbement változásokra, ezek miatt ugyanis sokan úgy gondolták, hogy az eredeti Vix sokat veszített hatékonyságából és relevanciájából. Az új változat az S&P 500 várható volatilitását a következő kereskedési napra vonatkoztatva méri, s nem pedig a következő hónapra, mint a Vix.

A világon a legszélesebb körben követett amerikai részvényindex, az S&P 500-as határidős és opciós kereskedése az elmúlt időszakban jelentősen átalakult. Egyre rövidebb és rövidebb lejáratok lettek népszerűek, míg végül a kereskedés jelentős része már csak az egy-két napos opciók piacán koncentrálódott.

Rob Hocking, a Cboe termékinnovációért felelős vezetője a Financial Timesnak adott interjújában azt mondta, hogy a rövid távú opciós kereskedés felfutása azt az érzést adta, hogy a 30 napos volatilitást használó index már nem elegendő.

Ebben a hónapban az S&P 500 opciókkal folytatott kereskedés csaknem fele olyan kontraktusokkal történt, amelyek aznap jártak le. Az ilyen rövid távú kontraktusok lehetővé teszik a kereskedők számára, hogy célzottabb pozíciókat vegyenek fel olyan események környékén, mint például a fontos gazdasági adatok közzététele vagy a monetáris politikai találkozók. Ugyanakkor hiába volt a nagy forgalom, ezek az üzletek nem kaptak szerepet a a fő Vix számításában.

Népszerűek lettek az egynapos opciók

A rövid távú kereskedési volumen csaknem megnégyszereződött 2020 eleje óta, részben annak köszönhetően, hogy új konstrukciókat vezettek be, amelyek lehetővé tették a befektetők számára, hogy a hét minden napján aznap lejáró kontraktusokkal üzleteljenek. Hocking szerint az eredeti Vix még mindig pontosan azt méri, amire tervezték. Ugyanakkor, az megvolt az igény arra, hogy lekereskedhetőek legyenek a piac olyan rövidtávú rezdülései is, amire a régi index nem volt alkalmas.

A Vix index e hónapban lesz 30 éves, s annak idején teljesen forradalmasította az amerikai részvénypiacokat. Több ezer különböző opciós szerződés árát egyetlen számba illesztette, amely a befektetők piaci volatilitásra vonatkozó várakozásainak szinonimája lett. Mivel a nagyobb tőzsdepánikok idején a részvényárak volatilitása jelentősen megugrik, ezért az index jellemzően fordítva viselkedik, mint az S&P 500-as index. Ezért az volt az általános vélemény, hogy a rossz piaci hangulatban megugró Vix valójában azt méri, hogy a befektetők mennyire számítanak további masszív ármozgásokra, leginkább esésekre a piacon, s ezért kapta a félelemindex becenevet.

Esés volt, de az index mégsem reagált

2022-ben naponta átlagosan körülbelül 750 000 Vix határidős és opciós kontraktus cserélt gazdát. Az indexet szorosan követik a világszerte a befektetési bankárok, mint annak mértékét, éppen mekkora a befektetők kockázatvállalási hajlandósága. Sokakat meglepett, hogy az index milyen nyugodt volt a tavaly kezdődött medvepiac ellenére. Egyes befektetési alapok, amelyek Vix-szel fedezték részvénypozícióikat emiatt elég rosszul is teljesítettek. Az opciós szakértők szerint a mutató nem elromlott, de annyira túlságosan sokan használják és nem mindig a megfelelő célokra.

A Vix ugyan általában emelkedik, amikor a részvények esnek, de akkor is megugorhat, ha a befektetők a feltételek hirtelen meredek javulására számítanak. Ezzel szemben, ha a részvények lassan és folyamatosan esnek – mint tavaly – a Vix meglehetősen alacsonyan maradhat. A Vix1d rövid távon valószínűleg sokkal volatilisebb lesz, mint az eredeti 30 napos változat.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!