A nemzetközi értékpapírpiacok az amerikai jegybank európai idő szerint este nyolckor esedékes feltehetően nagyléptékű kamatemelésére várnak. A tőzsdei befektetői hangulatot emellett geopolitikai aggodalmak nyomasztják. Vlagyimir Putyin orosz elnök előre rögzített bejelentése szerint az országot gazdasági és emberi erőforrásainak bevetésével szilárdabb háborús alapokra helyező mozgósítás veszi kezdetét.

A Stoxx Europe 600 páneurópai index 0,26 százalékos, az euróövezeti EuroStoxx50 index 0,79 százalékos veszteséggel kezdte a kereskedést szerdán.

Londonban az FTSE-100 index 0,20 százalékkal nyitott alacsonyabban, a frankfurti DAX 0,99 százalékos csökkenéssel kezdett, a CAC-40 index Párizsban 0,79 százalékkal gyengébben nyitott. A milánói tőzsde 0,56 százalékos, a madridi 0,75 százalékos indexcsökkenéssel kezdte a kereskedést – összegzett az MTI.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX változatlanul 39 691,46 ponton nyitott szerdán. Előzetesen pozitív korrekciót vártak.

Az olajár emelkedik az előző napi két százalékos esés után. Az európai piaci nyitáskor a Brent nyersolaj ára 2,28 százalékkal állt magasabban a nemzetközi kereskedelemben hordónként 92,68 dolláron, a WTI ára pedig 2,17 százalékkal ment fel 85,76 dollárra hordónként.

A dollár erősödik a Fed feltehetően magas, akár egy teljes százalékpontnyi kamatemelésére várva. A piac egy 75 bázispontos emelésnek adja a legnagyobb valószínűséget, ami már a harmadik lesz sorban egymás után. A dollárindex húszéves csúcsnál jár 110 pont felett. Az európai piacok nyitásakor a dollárindex 0,50 százalékkal állt magasabban 110,76 ponton.

Az euró jegyzése paritás alatt áll a dollárral szemben, 0,70 százalékos napi csökkenéssel 0,9902 dolláron. Az arany spot ára 0,46 százalékkal ment fel 1670,72 dollárra unciánként.

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!