A Szegedi Tudományegyetemmel (SZTE) és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközponttal (SZBK) konzorciális együttműködésben valósított meg kutatást a Richter. A projekt célja olyan K+F technológiák kifejlesztése volt, amelyek hozzájárulnak a gyógyszergyártó biotechnológiai úton előállított fehérjegyógyszerei hatásmechanizmusának, illetve a mellékhatások kialakulásának megértéséhez.

A Szegedi Tudományegyetemen végzett kutatások a gyógyszeripar élvonalbeli irányvonalaihoz kapcsolódnak, a fejlesztések a modern gyógyszerkutatás eszköztárát (nanotechnológia, proteomika, foldamerkémia) alkalmazzák. Az SZTE Orvosi Vegytani Intézetének és az SZBK Biofizikai és Genetikai Intézeteinek közreműködésével előrelépést sikerült elérni egy olyan peptid alapú célzott hordozó kifejlesztésében, amellyel sikerül a biológiai hatóanyagot a sejtbe juttatni.

A nanohordozó rendszerek és ezek új technológiáinak fejlesztése, gyógyszerek új indikációs területeinek keresése és a fehérjék sejtbe juttatása terén elért új eredmények a jövő gyógyszereinek kifejlesztéséhez járulhatnak hozzá. Az együttműködésben kidolgozott, természetes alapanyagokból készült nőgyógyászati termékcsalád jövőbeni továbbfejlesztése, ebben a termékkategóriában hiánypótlónak számít – tették hozzá.

A 4,830 milliárd forint összköltségű projekt a Széchenyi 2020 programban valósult meg, 2,840 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból. A Richter 1,990 milliárd forint támogatás mellett 1,837 milliárd saját forrással vett részt a projektben, a két konzorciumi partner, a Szegedi Tudományegyetem 731,2 millió forint, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont 267,9 millió forint támogatást kapott.

A budapesti székhelyű Richter Gedeon Nyrt. az egyik legnagyobb kelet-közép-európai gyógyszergyártó, amely Nyugat-Európában, Kínában, Latin-Amerikában és Ausztráliában is közvetlen piaci jelenlétet épített ki.

A 2021 végén 4,4 milliárd euró tőzsdei értékű cég adózott eredménye tavaly 33,1 százalékkal, 141,180 milliárd forintra emelkedett, az árbevétele 630,595 milliárd forint volt, amely 11,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!