A Richter szerdán bejelentette, hogy az általa felfedezett molekula, a cariprazine forgalmazására az AbbVie-val fennálló licenc megállapodást, amelyet még 2004-ben kötöttek, újabb földrajzi területekre terjesztették ki. Az eredeti megállapodás az Amerikai Egyesült Államok és Kanada területére vonatkozott, ezt a felek 2019-ben terjesztették ki egyes latin-amerikai országokra. Jelen megállapodásban az együttműködés földrajzi hatályát Japánra és Tajvanra bővítik.

A megállapodás értelmében az AbbVie felelőssége a cariprazine fejlesztése és forgalmazása Japánban bizonyos neuropszichiátriai indikációkban. A Richter mérföldkő bevételre válik jogosulttá a japán forgalombahozatali engedély megszerzésekor, ezen felül pedig értékesítés függvényében sávos royalty-ra és mérföldkő bevételre is jogosult.

A cariprazine-ról

A Richter kutatói által felfedezett cariprazine-t az AbbVie / Allergan (korábban Forest / Actavis) és a Richter közösen fejlesztették skizofrénia és bipoláris mánia kezelésére, erre adott ki az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) 2015-ben forgalombahozatali engedélyt. Az USA-ban Vraylar néven forgalmazott gyógyszer indikációját 2019-ben az FDA kiegészítette az I. típusú bipoláris betegséghez társuló depressziós epizódok kezelésére (bipoláris depresszió) felnőtt betegeknél. Az AbbVie és a Richter az Egyesült Államokban tovább folytatja a fejlesztést antidepresszánssal együtt, kiegészítő kezelésként történő alkalmazásra a major depresszióban (MD) szenvedő, de önmagában az antidepresszáns kezelésre nem kielégítően reagáló felnőtt betegek számára.

Emellett a cariprazine a Richter vagy különböző licenc-partnerei által az EU-ban, egyéb európai és FÁK piacokon, bizonyos közép- és közel-keleti, illetve észak-afrikai (MENA régió) országokban, Szingapúrban, Thaiföldön, Malajziában és Izraelben került piacra.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!