A Western Canadian Select árengedménye az irányadó West Texas Intermediate-hez képest pénteken 1,70 dollárral 20,80 dollárra nőtt hordónként. Ez hét hónapja a legnagyobb különbözet a két termék között – derül ki a Bloomberg által összeállított adatokból.

A növekvő árengedmény visszafogta az olajhomok-kitermelők, például a MEG Energ. és a Cenovus Energy számára a hordónkénti 100 dollár fölé emelkedő irányadó olajárakból származó előnyöket. Az olajhomok homok, agyag és víz keveréke, amely a kőolaj sűrű és rendkívül ragadós formáját, a bitument tartalmazza. Szemben a hagyományos kitermeléssel, itt lényegében kifacsarják a sárból az olajat, külszíni fejtéssel bányásszák.

A kanadai olajforrás áresését az okozta, hogy az energiaköltségek emelkedése arra késztette a Biden-kormányzatot, hogy megcsapolja az USA stratégiai kőolajkészleteit, amelyek szinte mindegyike hasonló minőségű, mint az olajhomok nyersolaj. Ezekből a savanyú hordókból akár 39 millió hordót is felszabadítanak idén nyáron.

Ugyanakkor India és Kína felszívja az orosz olajat, miközben a világ többi része kerüli az Oroszországgal való üzletelést, és ezzel egy újabb potenciális piac előtt zárja be az ajtót. Kereskedelmi források szerint az orosz olajat akár a Brentnél 40 dollárral olcsóbban is meg lehet vásárolni. Az USA Öböl-menti partvidékéről exportra szánt WCS, ahová az olajhomok nyersolajat csővezetéken küldik, hogy hozzáférjenek a globális piacokhoz, a Link Data Services szerint hordónként 9 dollár körüli árengedménnyel kel el a WTI-hez képest. 

Az ultrakönnyű olajból való túlkínálat szintén hozzájárul az összeomláshoz. Az európai olajvásárlók az orosz uráli olajat könnyebb amerikai fajtákra cserélik le a szankciókat követően, amelyekből több naftát és kondenzátumot nyerhetnek. A kondenzátumot olajhomok-bitumenhez keverik, hogy átfolyhasson a csővezetékeken, és minden hordónak körülbelül egyharmadát teszi ki, csökkentve ezzel a kanadai nehézolaj teljes árát.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!