Az orosz jegybank megpróbál leszámolni a fedezet nélküli fogyasztási hitelek jelenleg éves, esetenként 45-60 százalékos kamatával. Az átlag 40 százalékot fokozatosan, 2016-ra 10-15 százalékra tervezik leszorítani. Ezt azzal remélik elérni, hogy az évi 45-60 százalékot felszámoló bankoknak a hitelösszeg 300, e fölött 600 százalékát kell elhelyezniük egy tartalékalapba - írta a RIA Novosztyi. Eddig a legmagasabb ilyen összeg 170 százalék volt, a 25 százalék alatti kamatot azonban semmilyen büntetéssel nem sújtották és nem is fogják, úgy tűnik, ezt a szintet reálisnak tartják.

Az intézkedés célja az elszabadult lakossági fogyasztás visszafogása. A személyi adósság nagysága a felnőtt lakosság esetében Oroszországban jelenleg átlagban 113 ezer rubel (3400 dollár), ami öt havi átlagfizetésnek felel meg - jelentette hivatalos adatokra hivatkozva a Snob.ru. A háztartások már bevételük harmadát kénytelenek fogyasztási hiteleik törlesztésére fordítani. A rossz hitelek aránya az év első felében 6,3 százalék volt, ami nem tűnik katasztrofálisnak, de most először meghaladta az ilyen hitelek okozta veszteségek ellensúlyozására szánt 6,1 százalékos tartalékot.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter már tavasszal, az orosz bankok szövetségének kongresszusán elfogadhatatlannak minősítette nemcsak a lakossági hitelek kamatainak magasságát, de a vállalatoknak felszámolt, átlagosan16-20 százalékos hitelköltséget is, ami megnyomorítja a gazdaságot. A miniszter szerint elfogadhatatlanul magasak a bankok által felszámolt tranzakciós díjak is, amelyek egyeseknél elérik a 2 százalékot is.

Az OTP is érintett

A tervezett intézkedések hatással lehetnek az OTP Bank (Russia)-ra, amely az OTP Csoport tagja, s az 50 legnagyobb oroszországi bank közé tartozik, nettó nyeresége alapján a 17. a rangsorban. A csoport honlapjáról megtudhatjuk, hogy külföldi terjeszkedése meghatározó lépéseként 2006-ban vásárolta meg a moszkvai székhelyű Investberbank Csoportot, melynek tevékenysége Oroszország mintegy 80 százalékát fedi le. A mintegy 477,5 millió dollár értékű adásvételi ügylet 2006. október 30-án zárult le. Az OAO OTP Bank az orosz áruhitel- és hitelkártyapiacok egyik legjelentősebb szereplője.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!