A Mol-csoport pénteken hajnalban közzétette 2022 harmadik negyedéves pénzügyi eredményeit.

Az Upstream (kutatás és kitermelés üzletág) és Downstream (kőolaj-feldolgozás és értékesítés üzletág) jó teljesítményének köszönhetően, amelyet számos makrogazdasági faktor (mint a magas kőolajárak) segített, az újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 1,449 milliárd dollárt (580,6 milliárd forint) ért el. Ezzel az eredménnyel az első háromnegyed évi EBITDA-ja 3,627 milliárd dollár (1335,1 milliárd forint) lett, amely lehetővé teszi a Mol számára, hogy az éves EBITDA-iránymutatást a 4,1-4,4 milliárd dollár közötti tartományba emelje.

Ugyanakkor az üzemanyagár-szabályozás és a különadók Kelet-Közép-Európa több országában mintegy 1,18 milliárd dollárral (mintegy 423 milliárd forint) sújtották a működést - olvasható a Mol közleményében.

Beruházásokkal készülnek az orosz energiáról leválásra

 „Bár a makrokörülmények kedvezően alakultak az olaj- és gázipar számára az év első háromnegyed évében, a bizonytalan külső környezet, a kibontakozó recesszió, az állami beavatkozások, a különadók bizonytalanságot okoznak az iparágban" - kommentálta a gyorsjelentést Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója.

"Úgy tűnik, az EU-s szankciók meghatározzák Európa gazdasági jövőjét, a harmadik negyedév ugyanis nagyon szűkösnek bizonyult ellátásbiztonsági szempontból Kelet-Közép-Európában. Mindeddig képesek voltunk fenntartani az üzemanyag-ellátást a régió számos országában: ezt tartom a harmadik negyedév legnagyobb eredményének, amelyet a molos munkavállalók rendkívüli erőfeszítéseinek köszönhetünk. A jövőben is szükségünk lesz kollégáink elkötelezettségére és a pénzügyi fegyelemre ahhoz, hogy végrehajtsuk a transzformációs beruházásokat, amelyekkel egyszerre garantáljuk az energiabiztonságot és az orosz energiaforrásokról való leválást, miközben nem tévesztjük szem elől a zöld átmenetet sem.

A harmadik negyedévben jelentős lépést tettünk 2030+ stratégiánk megvalósításában: a Mol elnyerte a magyarországi települési és kommunális hulladékkezelési koncessziót 35 évre, amely lehetővé teszi, hogy terjeszkedjünk egy új, alacsony szén-dioxid-kibocsátású, a körforgásos gazdaság megteremtését szolgáló üzletágban” - idézi Hernádit a társaság közleménye.

Rekord termelés, rekord eredmény

Az Upstream üzletág EBITDA eredménye megduplázódott az egy évvel korábbihoz képest, és 640 millió dollárt (256,4 milliárd forint) ért el a harmadik negyedévben. Az év első 9 hónapjának eredménye 1,72 milliárd dollár (627,3 milliárd forint) lett, amely a Mol-csoport teljes EBITDA-jának csaknem fele.

Az erős eredmény legfőbb hajtóereje a makrokörnyezet volt, amely képes volt ellensúlyozni az extra bányajáradékok hatását az utolsó negyedévben. A kőolaj- és gáztermelés meghaladta a napi 90 ezer hordót a harmadik negyedévben, és az első három negyedévben átlagosan napi 92,3 ezer hordót ért el, felülmúlva a napi 90 ezer hordós iránymutatást. A működési költség hordónként 5 dollár alatt maradt, az egész ellátási láncot érintő költségnyomás ellenére - közölte a vállalat.

Van, ami ellensúlyozza az ársapkát és különadót

A Downstream újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA-ja növekedett az előző évihez képest és 741 millió dollár (297,5 milliárd forint) volt a harmadik negyedévében (tavaly ugyanebben az időszakban 436 millió dollár), de 14 százalékkal csökkent az előző negyedévi eredményhez képest. A régióbeli árszabályozás és különadók sújtották az üzletág eredményét ebben a negyedévben, a Petrolkémia EBITDA-ja az előző év hasonló időszakhoz képest 90 százalékkal csökkent, de a finomítás és kereskedelem magasabb EBITDA-termelése ellensúlyozta a negatív hatásokat. A százhalombattai finomító tervezett karbantartása sikeresen lezajlott a harmadik negyedévben.

A fogyasztói szolgáltatások EBITDA-ja 43 százalékkal csökkent a tavalyi harmadik negyedévhez képest, és az első három negyedévben kevesebb mint fele lett az előző év hasonló időszakában elért eredménynek. Az árszabályozási intézkedések több országban is negatív hatással voltak a szegmens eredményére. A szegmens eredménye 85 millió dollárral (mintegy 34 milliárd fprin) csökkent a régióban az üzemanyag-ársapka miatt. A nem-üzemanyag típusú termékek értékesítésnövekedése csak részben ellensúlyozta a negatív hatást.

A Fresh Cornerek száma a félévi 1103-ról 1130-ra nőtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!