Alaposan szétzilálta az elemzői várakozásokat az az áremelkedés, ami június vége óta tart az amerikai részvénypiacokon. A legnagyobb befektetési bankok stratégiai teljesen megosztottak a kérdésben, hogy ősszel egy hatalmas zuhanás vagy erőteljes áremelkedés várja a befektetőket. Ritkán látni ekkora eltéréseket a nagy stratégák S&P 500-as indexre adott év végi előrejelzései között.

A JP Morgan vezető elemzője, Marko Kolanovic például a mostani 4200 körüli értékek után december végére már 4800 pontra várja a vezető részvényindexet. Ehhez képest brutálisan pesszimistának tűnik a Morgan Stanley vezető amerikai piaci stratégiájának 3500 pontról szóló prognózisa - hívja fel a figyelmet a Marketwatch.

A JP Morgan stratégája úgy látja, a globális recessziótól való félelem eltúlzott és az infláció magától szépen lassan visszatér a normális mederbe anélkül hogy, a nagy jegybankok tovább szigorítanának. Ehhez társul az hogy a befektetők részvénypiaci pozicionáltsága a szokásosnál jóval alacsonyabb így, a kedvező hírek jelentős vételi erőt generálhatnak.

Michael Wilson a Morgan Stanley szakértője korábban nagyon pontosan jelezte előre, hogy a Fed szigorítani kezd az idén, és ez jelentős nyomás alá helyezi majd az amerikai részvény-árfolyamokat. Ő egyelőre úgy látja, nincs ok arra, hogy módosítson az S&P 500-as indexre adott 3500 pontos, tehát a mostani szintnél mintegy 20 százalékkal alacsonyabb év végi előrejelzésén. Sőt, meglátása szerint ha valóban recesszióba süllyedt az amerikai gazdaság, akkor a vezető index ennél akár tíz tizenöt százalékkal mélyebbre, 3000 pontra is eshet.

A pesszimisták táborát gyarapítja Savita Subramanian, a Bank of America vezető amerikai részvénystratégája. Ő úgy látja, a mostani áremelkedés egyelőre medvepiaci rallynak tekinthető, ugyanis az amerikai részvénypiac még nem teljesítette azokat a kritériumokat, amelyek a múltban szükségesek voltak a pozitív elsődleges trendfordulóhoz.

Tart még a medvepiac, vagy mégsem

Az egyik ilyen feltétel szerinte az úgynevezett húszas szabály. Ez azt jelenti hogy a piaci mélypontokon a múltban eddig az S&P500-as index átlagos P/E mutatója és a fogyasztói árindex összege mindig alacsonyabb volt 20-nál. Jelenleg az átlagos árfolyam/nyereség hányados 20, a fogyasztói árindex pedig 8,5 százalékon áll, e kettő összege így 28,5. Hacsak nem esik 0 százalékra az infláció vagy zuhan az S&P 500-as index  2500 pontig, egy legalább 50 százalékos pozitív eredménymeglepetésre lenne szükség ahhoz, hogy a húszas szabály érvényesüljön - hívta fel a figyelmet. A piaci szereplők szerinte egyébként jelentősen alábecsülik az amerikai gazdaság csökkenésének hatását a vállalati eredményekre.

Technikai oldalról nézve viszont úgy tűnik, hogy a nyári emelkedés túlment azokon a határokon, amelyek a medve piaci rallykat jellemzik. Mint arról korábban írtunk, a vezető amerikai részvényindexek számos olyan technikai jelzést adtak, amely arra utal hogy elsődleges trendfordulónak vagyunk szemtanúi, De ezen a véleményen vannak a CFRA nevű elemzőcég szakértői is. Ők arra hívták fel a figyelmet, hogy az S&P 500-as index január elején beállított mindenkori csúcsa és június végén tapasztalt mélypontja közötti különbség több mint ötven százalékát ledolgozta már az elmúlt másfél hónap emelkedése során.

A második világháború után összesen 13 medve piacot éltek át az amerikai tőzsdék, s ezek egyikében sem történt meg az, hogy a korábbi esésben elvesztett értékének ekkora hányadát visszaszerezte volna a mutató. Sam Stovall, a CFRA vezető elemzője szerint a piac most túlvett, ezért várhatóan szünetet fog tartani a további emelkedés előtt. Azonban a befektetőknek figyelniük kell a korrekciókat és ezeket vételekre felhasználni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!