A Magyar Telekom Nyrt. a 2021-es 54,5 milliárd forintos adózott eredmény után 15 milliárd forint osztalékot szeretne kifizetni, 39,5 milliárd forint pedig az eredménytartalékba kerülne. A vállalat azt tűzte ki célul, hogy 14,6 milliárd forint értékben saját részvényt vásárol vissza.

Az éves részvényesi javadalmazás teljes mértéke 2022 és 2024 között várhatóan - a jelenleginél magasabb - a módosított nettó eredménynek 60-80 százalék közötti érték lesz.

Az egyik nagyrészvényes, a Hold Alapkezelő Zrt. a közgyűlésre benyújtott javaslata szerint az osztaléknak 25 milliárd forintnak kellene lennie. Indoklásuk szerint a cég nagyon jó helyzetben van, stabil és erős készpénztermelést vetít előre a középtávú előrejelzésében. ezért érthetetlen, a társaság miért fordítja a nyereség nagy részét adósságcsökkentésre.

Az egyik felszólaló kisrészvényes azzal vádolta a céget, hogy nem az összes részvényes érdekét képviseli, hanem csak a főrészvényesét (a Deutsche Telekomnak 59,21 százaléka van – szerk.). Ennek a részvényesnek pedig az a célja, hogy a kisrészvényeseket kivéreztesse és felvásárolja a részvényeiket. Véleménye szerint pertársaságot kell alapítani.

Egy másik részvényes, Korányi G. Tamás (a Napi.hu tiszteletbeli főszerkesztője) pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett másik három blue chip (Mol, Richter, OTP) árfolyama több tízszerese a bevezetéskori értékének, szemben a Magyar Telekommal, amely töredéke annak.

Érthető, hogy a részvényesek nem boldogok a felkínált osztalék mértékével, amelyet "fukarnak" minősített.

Véleménye szerint meg kellene gondolni, hogy a cég a főrészvényes érdekeit kívánja-e szolgálni.

A döntés a papírforma szerint alakult, a Hold Alapkezelő 25 milliárd forintos javaslatát leszavazták, az osztalék 15 milliárd forint lesz.

Részvényvásárlások

A Magyar Telekom keddi közgyűlése megszavazta, hogy a vállalat 2022-re szóló részvényesi javadalmazásának - tőkecsökkentésen keresztül - és részvényalapú ösztönzési rendszerek működtetése érdekében saját részvényeket vásárol.

A felhatalmazás keretében megvásárolt részvények és a Telekom már meglévő saját részvényei együttesen egyszer sem haladhatják meg a társaság mindenkor hatályos alaptőkéjének a 25 százalékát.

Az nyrt. a jelentős részvény-visszavásárlást a papírok alulértékeltségével és a geopolitikai helyzettel indokolta. Utóbbival kapcsolatban egy kisrészvényes megjegyezte, hogy a nemzetközi események a többi blue chiphez viszonyítva kevésbé érintették a céget.

Gond a javadalmazási politikával

A másik vitás pont a cég javadalmazási politikájával kapcsolatos. A cég ugyanis úgy döntött, hogy javadalmazási programban részt vevő vezetőknek az éves bruttó bónuszuk egy részét Deutsche Telekom-részvényekbe kell fektetniük. Emellett a javadalmazás az anyavállalat mutatóihoz kötődik.

A Hold Alapkezelő előterjesztése szerint azonban a német cég helyett a magyar vállalat eredményeihez kellene kötni a javadalmazási csomagokat.

Indoklásuk szerint az emberek úgy viselkednek, ahogy érdekeik vezérlik és a program társaság menedzsmentjét jelenleg arra ösztönzi, hogy a Deutsche Telekom részvényesei számára
maximalizálják a részvényesi értéket, nem pedig a Magyar Telekom részvényesei számára.

Mindez nagyon jelentős érdekkonfliktusokhoz is vezethet, a Magyar Telekom és a DT AG ugyanis rengeteg üzletet bonyolít egymás között.

A közgyűlésen Rékasi Tibor, a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója visszautasított minden olyan sejtetést, amely arra vonatkozik, hogy a cég menedzsmentje nem a vállalat érdekeit tartja szem előtt.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!