A következő hónapokban várhatóan több kamattermék is egyre népszerűbbé válik a befektetők körében, a világ pénzügyi rendszere ugyanis megkezdte a leválást az eddigi aranystandardnak tekintet londoni bankközi deviza referencia-kamatláb, rövidebb nevén a Liborról.

A szabályozó hatóságok egyelőre abba az irányba próbálják terelni a piaci szereplőket, hogy az általuk javasolt SOFR kamatlábat vegyék át a manipulációs botrányok miatt korrumpálódott Libor helyébe, azonban ez korántsem biztos, hogy sikerülni fog - írja összefoglaló elemzésében a Reuters.

Az amerikai Federal Reserve és a brit szabályozó hatóságok döntése értelmében a Libor kivezetése 2023. június 30-val történik meg, de a két fontos lejáratának, az egyhetes és kéthónapos közlését már idén december 31-e után megszüntetik. A befektetők számára mindenesetre azt ajánlják, hogy az új kölcsönök folyósításánál már ne a Liborhoz kössék azoknak kamatozását és az év végével a Liborra kötött üzleteket is szüntessék meg.

A Liborról történő átállás nem egyszerű, hiszen globálisan nagyon sok szerződésben és tőzsdei termékben is alapvető mutatóként használják, a becslések szerint mintegy 200 billió dollárnyi ehhez kötött hitel és ügylet esetében kell valamilyen új irányadó kamatot találni a pénzügyi világban. A nagy váltás a mostani becslések szerint nem azt fogja eredményezni, hogy egy más mutató váltja fel az egyeduralkodó Libort, hanem inkább több, egymással versengő kamatláb felemelkedését hozhatja el.

A SOFR viheti el a legnagyobb részt

A már korábban a Fed és a brit hatóságok által is ajánlott SOFR (Secured Overnight Financing Rate) viszi el majd várhatóan a legnagyobb részt a piacból, a mutatót a napi egybilliós dolláros forgalmat produkáló amerikai egynapos repo piac adatain alapul. Nagyon sok bank azonban úgy gondolkodik, hogy inkább egy olyan mutató kellene, amely figyelembe veszi a banki hitelek piaci kamatlábait is és épp ezért alternatív megoldások felé fordulnak.

Richard Sandor, az American Financial Exchange elnök-vezérigazgatója szerint a Libor kivezetése olyan lehetőséget kínál, amire minden 100 évben egyszer van csak példa. Az American Fianancial Exchange termékei között szerepel egyébként az Ameribor kamatláb, amely a Bloomberg Short-Term Bank Yield (BSBY) indexével állítólag egyre nagyobb népszerűségre kezd szert tenni a szereplők körében. Az Intercontinental Exchange (ICE) is arra készül, hogy elkezdjen termékei közé felvenni egy Dollár ICE Bank Yield Indexet, amely szintén a Libort helyettesítené.

A Zions Bancorporation nevű pénzügyi intézmény csak egy azok közül, amelyek megkezdték az átállást, ők a hónap folyamán jelentették be például, hogy az Ameribort fogják használni ezentúl a Libor helyett a legtöbb nem szindikált hitelük esetében. A bankok egyébként azért szerették korábban a Libort belevenni a hitelszerződéseikbe, hogy saját finanszírozási költségeik is szerepeljenek bennük valamilyen formában, s így az ebből eredő kockázatokat meg tudják osztani ügyfeleikkel.

Nem a Fedre hallgatnak

A Bank of America múlt heti közlése szerint már mintegy egymilliárd dollár értékben bocsátott ki értékpapírokat, amely a Bloomberg indexét követik kamatozásban. A BSBY-t már két nagy hitelminősítő, a Standard & Poor's és a Fitch is úgy találta, megfelel elvárásaiknak, amelyeknek szerintük egy pénzpiaci iránymutató kamatnak meg kell felelnie. Ez várhatóan tovább növeli majd az index alapján kibocsátott értékpapírok mennyiségét. A BMO Capital szakértői szerint például a Bloomberg indexe egy csomó olyan tulajdonsággal rendelkezik, ami miatt vonzóbb lehet a piac számára, mint a Fed által javasolt SOFR.

Ez utóbbival kapcsolatban elég nagy volt a piac frusztráltsága, miután a Libor utódját megtalálni hivatott Alternative Reference Rate Comittee (ARRC) azt mondta, nem tudnak előre tekintő SOFR kamatlábat közölni jövő év közepe előtt. Ezt áthidalandó, a Chicago Merkantil Exchange létrehozott egy SOFR kamatlábat, amelyet annak határidős kontraktusaiból számol vissza. A New York-i Federal Reserve már 2018 áprilisa óta közöl SOFR kamatlábat, viszont arra meg nem nagyon akar átállni a piac.

A helyzet tehát most úgy áll, hogy várhatóan a szerződések egy jelentős részénél a Libort majd az SOFR kamatláb válthatja az Egyesült Államokban legalábbis. Ugyanakkor egy csomó olyan szerződésnél és tranzakciónál, amelyeknél szükség van a pozíciók valamilyen határidős piacon történő fedezésére, a szereplők várhatóan majd valamelyik, jól bejáratott tőzsdén kereskedett hitelkamatlábat választanak alternatívaként. A végső megoldás az lehet, hogy sokan majd az SOFR-t fogják használni alapként, s ha szükség lesz rá, kiegészítik valamilyen más, a banki hitelek piaci kamatát tükröző mutatóval, így valamilyen hibridet fognak felhasználni - hangzik a szakértők következtetése.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!