A legnagyobb európai vállalatok legalább 100 milliárd euró közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységük miatt, amióta Vlagyimir Putyin parancsára megindult tavaly februárban az Ukrajna elleni háború – írja elemzésében a Financial Times.

A lap munkatársainak összesítése szerint a 600 legnagyobb európai cég éves jelentései és 2023-as pénzügyi kimutatásai alapján összesen 176 vállalat számolt el eszközértékvesztést, árfolyamveszteségeket és egyéb egyszeri kiadásokat az oroszországi üzletek eladása, bezárása vagy leépítése miatt. Az összesített szám nem tartalmazza a háború közvetett makrogazdasági hatásait, például a magasabb energia- és nyersanyagköltségeket. Ráadásul a háború az olaj- és gázipari cégek, valamint a hadiipari vállalatok számára is nyereségnövekedést hozott.

Aki marad, annak lenyúlhatják az üzletét

Ráadásul áprilisban Moszkva úgy döntött, hogy átveszi a Fortum és az Uniper gázimportőrök oroszországi üzletágai felett az ellenőrzést, júliusban pedig a Danone és a Carlsberg orosz tevékenységét államosították. Ez azt jelzi, hogy az Oroszországban kitartó nagyvállalatok számára a szenvedés még nem ért véget.

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) által összeállított adatok szerint a háború előtt Oroszországban aktív 1871 európai tulajdonú vállalat több mint 50 százaléka még mindig az országban működik. Az Oroszországban még mindig jelen lévő európai vállalatok között van az olasz UniCredit, az osztrák Raiffeisen, a svájci Nestlé és a brit Unilever.

Még ha egy vállalat sok pénzt is veszített, amikor elhagyta Oroszországot, azok, akik maradnak, sokkal nagyobb veszteségeket kockáztatnak. Kiderült, hogy a háború kezdetén az üzletág leírása és az ország elhagyása volt a legjobb stratégia egy sor európai vállalat számára. Minél gyorsabban távoztak, annál kisebb volt a veszteségük

– mondta Nabi Abdullaev, a Control Risks nevű stratégiai tanácsadó cég partnere.

Van, akit kárpótolt az energiaár

A kivonulás legsúlyosabb költségei ráadásul néhány ágazatban koncentrálódtak. A legnagyobb veszteségeket az olaj- és gázipari csoportok szenvedték el. A BP, a Shell és a TotalEnergies együttesen összesen 40,6 milliárd eurót buktak orosz üzleteiken. Azonban veszteségeiket messze ellensúlyozták a magasabb olaj- és gázárak. Ezek hatására a három cég tavalyi nyeresége összesítve elérte a 95 milliárd eurót. A közműszolgáltatók 14,7 milliárd euró, az ipari vállalatok, köztük az autógyártók 13,6 milliárd euró, a pénzügyi vállalatok, köztük a bankok, biztosítók és befektetési cégek 17,5 milliárd euró mínuszról számoltak be az eszközök leírása és egyéb veszteségek formájában.

„Kevés olyan vállalat van, amely igazán fájdalmas veszteséget volt kénytelen elviselni. Ha eltekintünk egy-két kiemelkedően nagy összegű veszteségtől, akkor az átlagos leírás valószínűleg viszonylag jól kezelhető. Ennek oka, hogy az orosz jelenlét a cégek nemzetközi portfóliójában viszonylag kis súlyt képviselt. Az európai cégek külföldi befektetéseinek mindössze 3,5 százaléka irányult Oroszországba” – mondta Simon Evenett, a St. Galleni Egyetem közgazdászprofesszora.

Az Oroszországban még működő csoportok nagy kockázatot vállalnak. A Moszkva által a háború kezdete óta bevezetett szigorúbb kilépési szabályok miatt valószínűvé vált a kisajátítás, és szinte lehetetlen bármilyen osztalékot kihozni ezekből a vállalkozásokból. A még ott lévő vállalatok jobban járnának, ha egyszerűen leírnák az üzletet. Nem hiszem, hogy bárki is biztonságban lenne

– mondta Anna Vlasyuk, a KSE kutatója. Igaz, az ő véleménye valószínűleg nem képvisel független álláspontot.  Abban viszont ettől függetlenül igaza van, hogy például a Carlsberg söripari cég orosz eszközeinek kisajátítása mögött nehéz orosz részről nemzetbiztonsági okokat felfedezni.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!