Erősödni kezdett a forint a devizapiacon, miután Virág Barnabás, a jegybank alelnöke megkezdte tájékoztatóját a mai kamatdöntésről. A jegybank a várakozásoknak megfelelően egy százalékponttal növelte az alapkamatot 11,75 százalékosra.

Emellett három új fegyvert bevetéséről döntött a Magyar Nemzeti Bank (MNB) annak érdekébe, hogy kiszívja a fölösleges likviditást a piacokról, ezzel is csökkentve az inflációs kockázatokat.

Ezek a következő intézkedések:

  1. A kötelező tartalékráta növelése a bankok számára,
  2. egy rendszeres diszkontkötvény bevezetése és
  3. egy hosszú lejáratú betéti eszköz bevezetése - az utóbbiak kamata a jegybanki alapkamathoz igazodik majd. 

A forint a bejelentés után hirtelen erőre kapott, az euró ára 404 forint alá esett le, a dolláré 403 alá került, a svájci frank is már csupán 414,5 forint, holott a reggeli nyitásnál még 422 forintba került. 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!