A Mol Nyrt. megállapodott a japán JSR Corporationnel (JSR) egy magyarországi vegyesvállalat alapításáról, amely 2017-től szintetikus gumit (S-SBR) gyárt Tiszaújvárosban. Az itt készülő termék a biztonságos és üzemanyagbarát gumiabroncsok egyik leginnovatívabb alapanyaga. A vegyesvállalat létrejöttével világszinten is vezető japán technológiai innováció települ Tiszaújvárosba, hozzájárulva ezzel a hazai ipar tudásbázisának növekedéséhez - írta közleményében a Mol.

Az 51 százalékban JSR és 49 százalékban Mol tulajdonú vegyesvállalat által működtetett üzem kapacitása évi 60 ezer tonna lesz, és elindulása után több mint 100 új munkahelyet biztosít majd.

A szintetikus gumik magyarországi gyártásához szükséges egyik legfőbb alapanyagot a Mol-csoporthoz tartozó TVK, szintén Tiszaújvárosban épülő butadién üzeme állítja majd elő, amely 2015-ben kezd termelni, évi 130 ezer tonna kapacitással.

A Tiszaújvárosban létrehozandó üzemben szintetikus gumit, úgynevezett S-SBR-t (oldószeres eljárással készült sztirol butadién gumi) fognak gyártani 2017-től. Az itt készülő termék jelenleg az egyik leginnovatívabb alapanyag a kevesebb üzemanyagot igénylő és nedves úton is jobban tapadó gumiabroncsok előállításához.

A magyarországi beruházás több szempontból is előnyös a szintetikus gumigyártás számára. Egyrészt több nagy gumigyártó is működik az országban. Másrészt Magyarországról könnyen elérhető az összes nagy nyugat-európai gumigyár, ahogy Közép-Kelet Európa, Oroszország vagy Törökország is, ahol szintén jelentős gumikereslet-növekedés várható - írta a Mol.

Fasimon Sándor a Mol Magyarország ügyvezető igazgatója elmondta: "Amellett, hogy ezzel a lépéssel a Mol petrolkémiai értéklánca új termékkel bővül, a hazai ipar erősödéséhez is hozzájárul, hiszen a világ élvonalában járó technológia fog működni az észak-magyarországi régióban."

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!