A lassuló amerikai infláció elvileg megnyitotta az utat a felé, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mérsékelje kamatemeléseinek ütemét. A tőzsdék legalábbis így értelmezték a kedden megjelent inflációs adatot, azonban a jegybankárok sorra igyekeztek leradírozni a mosolyt az arcokról és fogadkoztak, nem hagyják abba a szigorítást, amíg végleg meg nem törik az áremelkedést.

Még nem győztük le az inflációt

A friss adat szerint a fogyasztói árak júliusban már nem nőttek olyan mértékben az Egyesült Államokban, mint júniusban, azonban a jegybankárok szerint ez a csökkenés csak egy lépés a hosszú folyamatban, s a túlfűtött munkaerő piac és a magas részvényárak arra utalnak, hogy további emelésekre lehet szükség a gazdaság lehűtése érdekében.

A minneapolisi Fed elnöke, Neel Kashkari szerint még messze van az az idő, hogy győzelmet lehessen hirdetni az infláció felett - írja összefoglalójában a Reuters. Szerinte semmi nem történt, ami miatt ne lenne már szükség a Fed alapkamat 3,9 százalékra emelésére év végéig, s jövő év közepéig pedig 4,4 százalékig kelljen azt feltolni. A kamat jelenleg 2,25 és 2,5 százalék között van. A leginkább "héja" beállítottságú Kashkari mellett mások is így látják, a San Frasciscó-i Fed elnöke Mary Daly a Financial Times-nak szintén azt mondta, korai még győzelmet hirdetni. Ő egyébként alap esetben szeptemberben további fél százalékponttal szigorítana, de nem zárt ki egy 75 bázispontos emelést sem.

A tőzsdei befektetők már az infláció megtörését ünneplik

A piac mindenesetre szeptemberre a jelentés után már csak 50 pontos emelést áraz szeptemberre. A Nasdaq Composite és a Nasdq 100-as index olyan magasságokba emelkedett, ami arra utal, hogy technikailag megtörték tavaly év vége óta tartó masszív csökkenő trendjüket, az S&P 500-as részvényindex 2,1 százalékos ugrást követően annak kapujába került, hogy szintén elmondhassa ezt magáról és véget érjen az idei medvepiac.

Ahhoz, hogy a Fed tényleg visszafogja magát a szigorításokkal kapcsolatban újabb adatra lesz szükség. Bár a júliusi 8,5 százalékos fogyasztóiár-emelkedés tényleg csökkenést jelent a júniusi 9,1 százalékhoz képest, ez még mindig olyan magas érték, amire a 70-es évek, illetve a 80-as évek eleje óta nem volt példa az Egyesült Államokban.

Az elemzők most azt ünneplik, hogy az eddigi hónapokkal ellentétben, amikor a vártnál magasabb inflációs adatok vártnál nagyobb szigorításra kényszerítették a Fedet, most végre egy várt alatti értéket lehetett látni. Az augusztusi inflációs adat szeptember 13-án lát majd napvilágot. Ráadásul nem csak a tegnap közölt fogyasztói árindex az egyetlen, amit követnek a döntéshozók. A Cleveland-i Fed által számolt Medián Fogyasztói Árindex például jobban nőtt júliusban mint júniusban, 6,3 százalékkal a 6 százalék után. Az energia és élelmiszerárak nélkül számolt maginfláció pedig 0,3 százalék volt júniusról júliusra és 5,9 százalékos éves összehasonlításban.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!