Egy kriptodeviza kereskedési platformtól mintegy 600 millió dollárnyi digitális tokent loptak el a szektor történetének egyik legnagyobb hackertámadása során - írja a Reuters. A Poly Network nevű, úgynevezett decentralizált pénzügyi platform  Twitteren jelentette be az őt ért támadást és közzé is tette azoknak a digitális pénztárcáknak a címét, amelyekre a tokeneket utaztatták tőle, kérve az embereket, ne fogadjanak el fizetést a feketelistára tett címektől.

A mostani támadás során eltulajdonított kriptodevizák értéke rekordnak tekinthető, meghaladja a tokiói Coinchecket ért akcióban 2018-ban ellopott 530 millió dollárt is. A szintén tokiói székhellyel működött Mt. Gox 2014-ben omlott össze, amikor félmilliárd dollárnyi kriptopénzt veszített. A hírügynökség szerint az utóbbi időben jelentősen megnőtt a decentralizált fizetési rendszerek elleni támadások és az őket sújtó lopások és csalások száma, ezzel is növelve a kriptodevizáékba való befektetés kockázatát, illetve a hatóságok elszántságát annak megregulázására.

A decentralizált pénzügyi platformok azt teszik lehetővé, hogy rajtuk keresztül különböző kriptodevizák cseréljenek gazdát oly módon, hogy a fizetési tranzakciókból ki vannak hagyva a hagyományos elszámolási tevékenységet végző szereplők, mint például a bankok vagy tőzsdék.

Lopás: egyedi számláról

A Poly egyelőre nem reagált az ügy részleteit illető megkeresésekre. A hírügynökség szerint azt sem lehet pontosan tudni, az sem világos, hogy hol van annak központja, illetve be lett e már vonva az ügybe a rendőrség vagy más hatóság. A Poly mindenesetre ezt kilátásba helyezte és felszólította a tetteseket, utalják vissza az ellopott tokeneket.

Jake Moore, az ESET kiberbiztonsági cég szakértője szerint az ilyen ügyek egy fontos dologban különböznek a hagyományos, bankrablásoktól, illetve bankokat célzó lopásoktól, csalásoktól. Utóbbi esetekben ugyanis a bank marad a sértett fél, a kriptodevizák esetében azonban a lopás egyedi számláról történik, azaz közvetlenül az ügyfél vagyona károsul.

A Cipher Trace adatai szerint idén eddig a decentralizált pénzügyi platformok összesen 474 millió dollárt veszítettek különböző bűncselekmények következtében. A Tether nevű stablecoint kibocsátó cég technológiai igazgatója bejelentette, hogy eddig 33 millió dollárnyi eszközt fagyasztott be az üggyel kapcsolatban és a nagyobb kriptotőzsdék vezetői sorra jelentették be, hogy segítséget nyújtanak.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!