A japán pénzügyi felügyelet (FSA) hétfői bejelentése szerint az ország összes kriptodeviza tőzsdéjét ellenőrizni fogja és felszólította a Coinchek nevű tőzsdét, hogy mindenben működjön együtt a hatóságokkal, miután a hét végén kiderült, hekkerek összesen 530 millió dollár értékben loptak el kriptodevizát ügyfeleitől - írja a Reuters.

Ez volt minden idők legnagyobb értékű digitális lopása. Korábban ezt a címet a tokiói székhelyű Mt. Gox elleni támadás viselte, onnan is közel félmilliárd dollár értékben tulajdonítottak el bitcoint 2014-ben hekkerek, s emiatt a tőzsdének csődvédelemért kellet folyamodnia.

A Coincheck ügyfeleinek számlájáról NEM nevű kriptodevizát loptak el, ez az egyik legnépszerűbbnek számít a másodvonalbeli devizák között - számolt be a BBC-re hivatkozva az Index.

A Reuters szerint a lopás ismét rávilágított a kriptodeviza kereskedés gyenge pontjaira, s arra, hogy miért lenne szükséges szabályozói felügyelet alá vonni az egyre népszerűbbé váló terméket. A Coincheck vasárnapi bejelentése szerint az ügyfeleinek okozott kár 90 százalékát megtérítik, igaz, azt még nem árulták el hogyan és mikor.

A NEM-et az ügyfelek ügynevezett "hot wallet"-jéből lopták el, ezek olyan kriptodeviza tárolási eszközök, amelyek online összeköttetésben vannak. A kriptodeviza tárolás biztonságosabb módja a "cold wallett" rendszer, ahol a tárolóeszköz nincs közvetlen összeköttetésben az internettel.

A japán pénzügyi felügyelet felszólította a Coincheck-et, hogy pontosan jelentse a lopás részleteit és azt is, milyen intézkedéseket tervez a hasonló esetek elkerülése érdekében. A felügyelet ha szükséges, akkor helyszíni ellenőrzéseket is tervez az országban működő kriptotőzsdéken. Hozzátették, egyelőre nem tudják megerősíteni azt, hogy a Coincheck-nek elegendő forrása lenne az ügyfeleket ért kár megtérítésére.

A szingapúri székhelyű NEM Foundation közlése szerint rendelkeznek egy követő rendszerrel, amellyel nyomon tudják követni az eltulajdonított kriptodeviza útját, azonban nem tudják azt visszaszerezni a Coincheck ügyfeleinek. Azt is közölték, hogy az ellopott kriptodevizát egyelőre sem magánszámlára nem utalták át és más kriptotőzsdén sem próbálták meg értékesíteni.

Japánban csak tavaly április óta kötelező az országban működő kriptotőzsdéknek regisztrálniuk. Eddig 16 ilyen működését engedélyezték, s további 16 vár regisztrálásra. A Coincheck tavaly szeptemberben adta be kérelmét.

 

 

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!