Immáron 22. hónapja folyamatosan csökken az amerikai gazdaságra vonatkozó összetett index.

A LEI (Leading Economic Index) januárban 0,4 százalékkal csökkent az előző havi értékéhez képest a decemberi 0,2 százalékos havi esése után. Így most 102,7 ponton áll.

Az index 100 pontos értéke a kiinduló szintet jelzi, vagyis egy 2016-os értéket. A LEI jelen állása szerint 3 százalékos kumulatív csökkenést mutat a 2023 júliusa és 2024 januárja közötti hat hónapos időszakra vonatkozóan. Ez kevésbé meredek teljesítmény csökkenés az ezt megelőző fél éves periódus 4,1 százalékánál.

Az MTI azt írja, a LEI index számításának többek között a részvényárfolyamok alakulását, a fogyasztói bizalom várható változásait, a feldolgozóipar, valamint a szolgálgató szektor teljesítményét is figyelembe veszi. Ezen felül nagy pontossággal jelzi előre a gazdasági ciklusok alakulását a korábbi tapasztalatok alapján.

Két éve először fordult elő, hogy a Conference Board tíz összetevője közül hat alindex pozitívan járult hozzá az utóbbi hat hónapos periódus alakulásához. Ennek az eredménye az is, hogy az összetett index nem jelez recessziót az amerikai gazdaságra vonatkozóan.

 

Összeolvad Amerika két legnagyobb hitelkártya-kibocsátója

A 35,3 milliárd dolláros megaüzlet az év végéig zárulhat le.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!