Az American Express hitelkártyás cég jól zárta az elsőnegyedévet, pedig a cég költségei jelentősen megugrottak, 34 százalékkal 9,06 milliárd dollárra emelkedtek a magasabb ügyfélbevonási költségek miatt.

Az AmEx vezetői azonban igyekeztek megnyugtatni a befektetőket, hogy a vállalat stratégiája kifizetődő. Az AmEx ügyfélköre 3 millió új saját kártyával bővült, az amerikai fogyasztói Platinum és Gold kártya és az amerikai üzleti Platinum kártya ügyfélszerzése minden eddiginél magasabb értéket ért el a negyedévben.

"A bevételi lendületet ... a marketingbe, az értékajánlatokba, a lefedettségbe, a technológiába és a tehetségbe történő befektetéseknek köszönhetjük" - mondta Jeffrey Campbell pénzügyi igazgató az eredmény utáni részvényesi tájékoztatón a Reuters szerint.

Az Egyesült Államokban a fogyasztói kiadások növekedtek, ahogy az amerikaiak bepótolják az utazásra, vásárlásra és étkezésre fordított időt, ahogy a világjárvány miatti korlátozások enyhülnek, és a Covid-19-es fertőzések száma visszaesik.

A januári és február eleji omikron-kiugrás ellenére az AmEx-kártyák utazási és szórakozási kiadásai 121 százalékkal nőttek devizahatással kiigazított alapon. Az árukra és szolgáltatásokra, az AmEx legnagyobb fizetési kategóriájára fordított kiadások 21 százalékkal nőttek.

Oroszország, ahol az AmEx márciusban minden tevékenységét felfüggesztette a háború miatt, és Ukrajna, ahol a működése ellehetetlenült, nagyon-nagyon kis piacok voltak a vállalat számára a beszámoló szerint. Az ottani üzletágak maradványai valamikor leíráshoz vezethetnek, de ez nem lenne jelentős.

Az AmEx nettó nyeresége 6 százalékkal 2,1 milliárd dollárra, azaz részvényenként 2,73 dollárra csökkent a március 31-én zárult negyedévben. Elemzők 2,44 dolláros részvényenkénti eredményre számítottak a Refinitiv IBES adatai szerint. A kamatköltségek nélküli összbevétel 29 százalékkal 11,74 milliárd dollár körülire emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!