A St. Galleni egyetem két diákja egy MBA-tanulmány készítése során 27 profi svájci tréder magatartását hasonlította össze egy korábbi vizsgálat eredményeivel, ahol 24, zárt osztályon levő német pszichopata beteg és 24 normális embertáruk viselkedése volt a felmérés tárgya - írja a FondsProfessionell.de. Számítógépes támogatás mellett a szereplők együttműködési készségét és egoizmusát vették nagyító alá. Az eredmény nyugtalanító, az a teória ugyanis, hogy a kereskedők hasonlóan gátlástalanok és egoisták lennének, mint a pszichopaták, megdőlt - a pszichopaták javára.

Annak ellenére, hogy a pszichopatákról tudott, hogy egyszerűen megfogalmazva hiányzik belőlük az empátia és a lelkiismeret, negyven különböző szituációból a kereskedők átlagosan 12-ben voltak együtt nem működők társaikkal, a betegek csak átlagosan 4,4-en, az átlagemberekből álló kontrollcsoportban pedig ez a szám mindössze 0,2 volt. Ez azt jelenti, hogy a kereskedők saját nyereségüket rendszeresen a partnerek rovására igyekeztek maximálizálni.

A tanulmány szerzőinek egyike ezt azzal a példával írta le, mint amikor valaki szétveri a szomszédja autóját egy baseball-ütővel, csak hogy az övé legyen a legszebb kocsi a környéken. Azt a kérdést azonban, hogy a kereskedési termek vonzzák-e az ilyen típusú embereket, vagy ellenkezőleg, ez a munka változtatja egoistává az egyébként egészen normális személyiséget, a tanulmány nem tudta megválaszolni - írja a lap.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!