A Kutatóprofesszor az Indexnek többek között arról beszélt, hogy ha kell, radikális eszközökkel kell lassítani a klímaváltozást, mert máskülönben „szó szerint ránk ég a bolygó.”

mesterséges intelligenciára is kitért. Véleménye szerint nem abban rejlik a legnagyobb veszély, hogy dolgokat bízunk rá vagy hogy rossz döntéseket hoz, hanem abban, hogy egy új evolúciós folyamatot hozhat létre.

Ha ugyanis egy mesterséges intelligencia saját maga képes újabb mesterséges intelligenciákat generálni, akkor az már önprodukciós képesség, amiben megjelenik az öröklődés és a változatosság is.

Megjegyzi, hogy egy darwini rendszer épülne ki, amivel párhuzamosan az önérdek is megjelenne: „az terjed és érvényesül, aki hatékonyan csinálja.”

Szathmáry szerint ez azzal jár, hogy bizonyos reprodukált változatok számukra kedvező, de az emberiség számára káros dolgokat csinál. Kiemeli, ezzel lényegében egy új fajt hozunk létre, ami akár ellenünk is fordulhat, mivel az MI bizonyos dolgokat „sokkal jobban és gyorsabban végez, mint mi”.

Példaként említi, hogy ha a kibertérben az algoritmusok tenyészni kezdenek, akkor az adott esetben a számunkra hasznos algoritmusok rovására válhat. Ha pedig robotokban kezdik el alkalmazni ezeket az algoritmusokat, akkor „ijesztő jelenség alakulhat ki”.

Veszélyes európai riválist kap az OpenAI: öntik bele a pénzt

Német ipari óriások és pénzügyi befektetők konzorciuma igyekszik európai riválist építeni az OpenAI és a Google által létrehozott nagy nyelvi modellekkel szemben.
Bővebben--->