Német ipari óriások és pénzügyi befektetők konzorciuma több mint 500 millió dollárt ajánlott fel az Aleph Alpha GmbH-nak, egy mesterséges intelligencia startupnak, amely megpróbál európai riválist építeni az OpenAI és a Google által létrehozott nagy nyelvi modelleknek – írja a Bloomberg.

A Schwarz Group és a Robert Bosch GmbH csatlakozott a hét új befektetőből álló csoporthoz a finanszírozási körben, amelynek tagja volt az SAP SE és az amerikai Hewlett Packard Enterprise szoftvercég is – közölte a vállalat hétfői közleményében.

A cégek közölték, hogy befektetésük az Aleph Alphával való közös üzletfejlesztésre vonatkozó kötelezettségvállalásokat is tartalmaz. A német kutatási központ, az Innovation Park Artificial Intelligence, a Christ & Company Consulting és a Burda Principal Investments, valamint meglévő befektetők is részt vettek ebben a körben.

Nem volt zökkenőmentes a cég indulása 2021-ben

Az Aleph Alpha legutóbbi, 23 millió eurós forrásbevonási fordulóját 2021-ben beárnyékolta a versenytársak áradata, akik exponenciálisan többet gyűjtöttek, ami szükségszerű a drága számítási teljesítményre nagymértékben támaszkodó technológia esetében. Az Anthropic, egy amerikai startup, amely hasonló biztonsági funkciókat állít magáról, az Amazon 4 milliárd dolláros befektetését követően akár 2 milliárd dolláros tőkebevonásról is tárgyalhat.

Az Aleph Alphát a németországi Heidelbergben alapította Jonas Andrulis, az SAP és az Apple korábbi mérnöke.

Az Anthropic, az OpenAI és a Google is bővítette generatív MI kínálatát az amerikai és az európai vállalkozások számára. A Mistral, egy francia startup, amely 2023 elején alakult, 113 millió dollárt gyűjtött össze első finanszírozási körében, és hasonlóan a Szilícium-völgy európai alternatívájaként állította be magát.

 

Megtömte két nagy tech cég zsebét a mesterséges intelligencia

Erős harmadik negyedéves jelentést tett közzé a Microsoft és a Google anyavállalata, az Alphabet. A Microsoft esetében a felhő alapú üzletág is jól ment, a Google esetében ez a szegmens csalódást okozott. Bővebben --->