A BanklessTimes szaklap szerint 2021-ben a kábítószer-fókuszú piacok 1,8 milliárd dollár értékű bevételt hoztak a kriptopénzekből. Ez az összeg a darknetes piacok teljes bevételének több mint 85 százalékát tette ki.

Az egyetlen másik értelmezhető hozzájáruló piacnak számító, eleve csalásnak létrehozott üzletek nagyjából 300 millió dollárt tettek ki.

A bevételek összege azonban ennél magasabb is lehet. A jelentések szerint további 112 millió dolláros bevétel származott a közvetlen értékesítésből, anélkül, hogy azok darknet piacokon keresztül mentek volna.

Az aktív piacok száma a növekvő bevételek ellenére csökken, tavaly több, a bűnözők által kedvelt csatornát felszámoltak.

Az internetes kábítószer-kereskedelem az elmúlt öt évben csökkenő tendenciát mutat. Az aktív felhasználók száma a 2016-os mintegy 1,7 millióról 2021-re 1,2 millióra csökkent. Az ügyletek száma is csökkent, 11,7 millióról 3,7 millióra.

Ilyen folyamatos csökkenés mellett az iparág bevételeinek csökkenésére is számítani lehetne, viszont nem ez a helyzet. Az ezekből a piacokból származó bevétel növekedése a nagyobb tranzakciós volumeneknek tulajdonítható, ami bőven ellensúlyozza az egyes piacterek bezárását.

A kábítószer-fókuszú piacokon a felhasználók már nagyobb összegeket fizetnek minden egyes tranzakcióért. Ugyanebben az időszakban egy tranzakció átlagos mérete több mint 208 százalékkal nőtt, a 2016-os 160 dollárról 2021-re 493 dollár értékű kriptóra.

Már nem kell közvetítő

A közvetlen vevő-eladó tranzakciók megváltoztatják a darknet piacokat, 2021-ben a közvetlen tranzakciók a darknet piacok teljes bevételének mintegy 5 százalékát adják, ami az elmúlt három évben folyamatosan emelkedett.

Ezek a közvetlen kapcsolatok jellemzően a darknet piacokon kezdődnek, de később átkerülnek a piacon kívüli tranzakciókba, miután a kereskedő felek között kellő bizalom alakult ki. Az ilyen tranzakciókból származó teljes bevétel 2021-ben 112 millió dollár volt.

Egy tipikus vevő átlagosan 8331 dollár értékű kriptovalutát költött az év során.

A Hydra uralja a darknet piacokat

A globális darknet-piacok élén továbbra is a Hydra áll, amely csak az orosz nyelven beszélő országopkban elterjedt.

A Hydra bevétele 2021-ben a teljes darknet-piac bevételének mintegy 80 százalékát tette ki, ami nagyjából 1,7 milliárd dollárt jelent. Más darknet piacok, köztük a DarkMarket, a ByPass Shop és a Flugsvamp Market sokkal szorosabb versenyben voltak az év során elért összbevételben.