A Napi Gazdaság keddi számának cikke

Mérföldkő lehet a szabad atm-használat megszűnésében a Royal Bank of Scotland (RBS) lépése: a brit pénzintézet a következő hónapokban egymillió ügyfele számára korlátozza a pénzfelvételt a bankautomatáknál.

Ezzel követi a Lloyds Banking Group példáját, amely már korábban hasonló intézkedéseket tett; a brit közvélemény a Bloomberg szerint hevesen ellenzi a lépéseket.

Az intézkedés olyan ügyfeleket érint, akik úgynevezett 'basic account' számlával rendelkeznek.

Többségük alacsony nyugdíjból vagy kormányzati segélyből él, sokuk állandó lakcímmel sem rendelkezik, így kedvező feltételekkel nyithattak a múltban bankszámlát.

A lépés azért kelt különösen nagy felzúdulást, mert a Lloyds 41, míg a RBS 83 százalékban kormányzati tulajdonban van. Az RBS lépését azzal indokolta, hogy ezen bankszámlák működtetése így is extra költségeket jelent számukra, más bankok atm-jeinek használata pedig további kiadás a bank számára, ezt a költségszintet pedig hosszú távon nem tudják tartani.

Elemzők azonban arra hívják fel a figyelmet, hogy a lépések gátolhatják azt a folyamatot, amely a lakosság lehető legnagyobb százaléka számára tenné elérhetővé a bankszektor használatát.