A négy stratégiai régióban – Lvivben, Odesszában, Harkivban és Dnyiproban –, ahol az Európai Üzleti Szövetség (EBA) regionális érdekeltségei koncentrálódnak, a vállalkozók javították üzleti kilátásaikat 2022-hez képest.

Ezt mutatta ki a European Business Association (EBA) július 4. és 24. között végzett felmérése. A vizsgálatban 74 cég képviselője vett részt az EBA regionális irodáiból – számolt be az Ekonomicsna Pravda.

Egy 1-től 5-ig terjedő skálán átlagosan 0,3 ponttal nőttek az értékelések, igaz csak az ország nyugati részén látják optimistábban a jövőt.

A lvivi vállalkozói szféra 2,64 ponttal (2022-ben 2,52), az odesszai 2,47 ponttal (2,15 pont), a dnyiproi 2,25 ponttal (1,88), a harkovi pedig 1,62 ponttal (1,28 pont) értékelte a helyzetet.

A legtöbb vállalat ellenben úgy alakítja üzleti terveit, hogy a háború 1-3 éven belül véget érhet.

A legborúsabb előrejelzések a harkivi régióból jöttek. Míg 19 százalék azzal kalkulál, hogy még 2023 vége előtt rendeződnek a dolgok, a 31 százalék úgy véli, hogy a háború három évnél is tovább fog tartani.

Háborús mindennapok Harkivban
Háborús mindennapok Harkivban
Kép: Reuters

Sokat nyom a latba, hogy a legtöbb regionális vállalat tele van katonai szolgálatra kötelezettel, számuk a munkaerő 20 százalékát is elérheti. Mindemellett a nyugati régiókban a legfeszültebb a helyzet, ahol a cégek mindössze 4 százaléka nem rendelkezik mozgósított alkalmazottal. 

A nyugati régió és különösen Lviv környékének vállalkozói a tavalyi évhez hasonlóan a többieknél jobbnak értékelték a vállalkozás feltételeit, ami persze egyáltalán nem meglepő.

72 százalékuk kielégítőnek, 20 százalékuk nehéznek, 8 százalék pedig nagyon nehéznek nevezte a helyzetet. A régióban a cégek 76 százaléka teljes gőzzel, 24 százaléka pedig bizonyos korlátozásokkal de működik.

A teljes körű invázió kezdete óta az ország nyugati részén a vállalkozóknak csak egynegyede nem szenvedett veszteséget, 46 százalékuk 1 millió dollárig terjedő, 21 százalékuk 1-10 millió dolláros veszteséget jelentett. 

A második helyen az üzleti tevékenység értékelésében Odessza végzett .

A vállalkozók a régió legfőbb problémái közé sorolták

amelyek ronthatják az üzleti élet menetét. 

Dnyiproban a munkakörülményeket nehéznek ítélő vállalkozók aránya 75 százalékról 69 százalékra csökkent a tavalyi évhez képest, a maradék 31 százalék pedig kielégítőnek tartja őket. 

A régióban jelenleg a cégek 37 százaléka teljes kapacitással, a maradék 63 százalék – bizonyos korlátozásokkal – működik.

A régióban is a legfőbb probléma

  • a külföldre utazás és a munkaerő-toborzás nehézségei,
  • lakosság vásárlóerejének csökkenése,
  • valamint a korrupció volt.

Ami a vállalkozás feltételeit illeti, azt immár második éve a harkovi régió cégei értékelték legborúlátóbban. 

Itt a vállalkozások 94 százaléka bizonyult nehezen működtethetőnek (tavaly 93 százalék volt). Mindössze 6 százalék nevezte kielégítőnek az üzleti környezetet és szintén ennyien nyilatkoztak arról, hogy nem szenvedtek veszteséget.

 

Asszonyai után epekedik Ukrajna – pláne a gazdasága

Akcióterven dolgozik az ukrán kormány, hogy hazacsábítsa a háború elől elmenekült nőket és gyermekeiket. A kabinet aggodalma nem alaptalan, komoly munkaerőpiaci hatásai lehetnek annak, ha nem járnak sikerrel. A cégek már most érzik az elmenekültek hiányát. Bővebben>>>