Elon Musk lesz az első tanú, akit meghallgatnak a bíróságon a SolarCity 2016-os felvásárlásával kapcsolatban, amiért akkor 2,6 milliárd dollárt fizetett a Tesla. A befektetők nem csak Muskot, de a Tesla teljes igazgatóságát beperelték. A részvényesek állítása szerint a tranzakció tisztességtelenül gazdagította a Musk-családot, akik a legnagyobb tulajdonosok voltak és nem hozták nyilvánosságra az összes vonatkozó részletet a felvásárlással kapcsolatban - idézi a hírt a portfolio.hu.

Tavaly az igazgatóság többi perbe fogott tagja megegyezett a Tesla-részvényesekkel, nem ismerték el a jogsértést, de 60 millió dollár kifizetésében megállapodtak. Egyedül Musk nem volt hajlandó megállapodni, helyette a bíróságot választotta.

A SolarCity-ügyben a bíróságnak azt kell eldöntenie, hogy Elon Musk esetében fennállt-e összeférhetetlenség, ami miatt előfordulhatott, hogy nem méltányos módon járt el a SolarCity felvásárlása során.

Vagyis a kérdés, hogy vajon a Tesla részvényeseinek legjobb érdekeinek megfelelően cselekedett-e és hogy közölt-e minden információt a többi részvényessel, amiről tudniuk kellett? Akkoriban Musk 22,1 százalékos részesedéssel rendelkezett a Teslában, a SolarCityben pedig 21,9 százalékos tulajdonrésze volt.

A SolarCity felvásárlásával az igencsak tőkeintenzív napelempiacon tevékenykedő vállalat égette a készpénzt akkoriban.