Az Olkiluoto-3, Finnország, de az egész európai atomerőmű építési történelem legendásan sokat csúszó és sokba kerülő projektjével kapcsolatban tavaly decemberben úgy tűnt, hogy véget érnek az időt rabló, költséges problémák.

A 13 év késéssel és több mint háromszoros áron megépült, egyetlen, 1600 MW teljesítményre képes reaktorblokk a múlt év végén megkapta az indításhoz szükséges hatósági engedélyét, és akkor az építők fogadkoztak, hogy az ötödik finn reaktort 2022 februárjától kezdődően terhelni kezdik, és júniusban már a teljes kapacitásával termelni fog a reaktor. 

Nos, mint már annyiszor, ezúttal sem sikerült az ígéreteket tartani. A NucNet közlése szerint tovább kell tesztelni az OLK3-at, mert vannak problémák.

Az üzemeltető atomerőmű vállalat, a TVO jelentése szerint az erőmű generátorának, a közüzemnek és hűtőrendszerrel kapcsolatban szükséges újbóli ellenőrzések és javítások miatt június helyett csak szeptemberben kerülhet sor az erőmű teljes kapacitásra kapcsolására.

A NucNet információi szerint az OLK-3 reaktorban e hét elején, a blokk tervezett leállásakor váratlanul bekapcsoltak a bórszivattyúk. Ezek feladata a láncreakció szabályozása, és bár a most zajló gyártási teszteknek részei a tervezett reaktorleállások, a legutóbbinak a jelek szerint nem így kellett volna megtörténnie.

A lappal a TVO azt közölte, hogy a generátor hűtőrendszerének - szintén előre  bejelentett - ellenőrzése nem ebből az eseményből következik. Az üzemeltető szerint az ellenőrzések nagyjából három hetet vesznek igénybe, de ha javítani is kell, ez az időtáv kitolódhat. A TVO mindenesetre előrelátó módon, több újraindítási és "felpörgetési" dátumot is beírt már az ütemtervébe.