Zelenszkijnek kedden, dán újságíróknak online tartott sajtótájékoztatóján azt a kérdést tették fel, hogy Ukrajna ágyúzza-e majd Oroszország területét, ha ebbe a Nyugat beleegyezik. "Nem. Nekünk nem érdekünk a civilek ágyúzása. Nem vagyunk terroristák, hogy polgári negyedeket bombázzunk. Normális, egészséges emberek vagyunk. Fegyverekre az államunk felszabadításához van szükségünk" - válaszolta az MTI szerint az ukrán elnök.

Vannak Ukrajnában olyan helyek, ahol az ukrán erők az orosz csapatoktól több, mint száz kilométerre helyezkedek el. Ezért Zelenszkij szerint Ukrajnának olyan fegyverekre van szüksége, amelyek ilyen távolságból képesek elérni az országba behatolt ellenséges erőket.

Az államfő kijelentette, hogy bármikor kész tárgyalni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel - közvetítőkkel vagy nélkülük - a háború befejezéséről és az orosz csapatok ukrán területekről történő kivonásáról. "Ma már csak Putyin elnök dönti el, hogy az orosz hadsereg leáll-e vagy sem". Megjegyezte ugyanakkor, hogy az ukrán társadalom támogatása az Oroszországgal folytatott párbeszédhez napról-napra csökken, mert "nincs bizalom". Én mégis úgy gondolom, hogy bármilyen nehéz is legyen, minden lehetőséget ki kell használni a háború befejezésére - tette hozzá Zelenszkij.

Az ukrán elnök szerint amennyiben az orosz hadsereg győz Ukrajnában, akkor bizonyosan "tovább megy". "Biztos vagyok abban, hogy ha Ukrajna nem lesz elég erős, akkor tovább mennek. Kijev nem a cél a vágyott maratonjukon, ez csak egy erős rajt a számukra" - fogalmazott az elnök.

Az oroszok lopakodó rakétákat vetnek be

Jurij Ihnat, az ukrán légierő szóvivője keddi sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy Ukrajna olyan légvédelmi rendszerrel rendelkezik, amelyet ellenséges repülőgépek és helikopterek eltalálására terveztek, így nem mindig hatékony az orosz rakétákkal szemben. Szavai szerint Oroszország az Ukrajna elleni háborújában olyan csúcstechnológiának számító rakétákat használ, amelyeket lopakodásra, azaz rendkívül alacsony magasságban repülésre terveztek. Emiatt nehezen észlelhetők, és bizonyos helyzetekben az ilyen rakéták egyszerűen eltűnnek a radarról, így nem minden légvédelmi rendszer képes elpusztítani őket - mondta a szóvivő.

Közben az Ukrajinszka Pravda hírportál arról számolt be, hogy a nyugat-ukrajnai Ternopil megyében végrehajtott keddi orosz rakétatámadás civil sebesültjeinek száma négyről hatra emelkedett. A rakétát az ukrán légvédelem lelőtte, és az egy téglagyárra zuhant.

Támadnak Harkivban és Luhanszkban az oroszok

Az ukrán vezérkar kora esti helyzetjelentésében arról írt, hogy az orosz csapatok rohamműveleteket indítottak a Harkiv megyei Rubizsne közelében, valamint Luhanszk megyében Szeverodonyeck és Zolote településeknél, a Donyeck megyei Beresztove közelében viszont az ukrán fegyveres erők visszaverték az oroszok támadását.

Olekszandr Szpivakovszkij, az orosz ellenőrzés alá került dél-ukrajnai Herszon állami egyetemének rektora a Facebookon nyilvánosságra hozta, hogy az orosz katonák elrabolták a felsőoktatási intézmény rektorhelyettesét, Makszim Vinniket. A Moszt című helyi hírportál úgy értesült, hogy egy, az oroszokkal együttműködő személyt, Tetyjana Tomilinát akarják kinevezni rektornak - írta az MTI.