Először rendelték el a legmagasabb fokú, extrém riasztást a brit történelemben – írja a Reuters. Az időjárás-előrejelző központ hétfőre és keddre várja a hőhullám tetőzését.

A weather.com előrejelzése szerint hétfőn 38 fokig emelkedhet a hőmérséklet Londonban, és éjjel sem csökken 24 fok alá, ami a szigetországban példátlannak számít, és az infrastruktúra nincs felkészülve ekkora hőségre. A több mint egymilliós Birminghamben 37 fokra számítanak, és Liverpoolban is csak néhány fokkal lesz hűvösebb. Más, vidéki területekre azonban 40 fokot ír az előrejelzés.

A legmagasabb hőmérsékletet éppen három éve mérték Nagy-Britannában, akkor 38,7 fokig kúszott a hőmérő higanyszála. Paul Gundersen, a meteorológiai központ vezetője azt mondta a Reutersnek, 80 százalék esélyt lát arra, hogy megdől a rekord, és hozzátette: az éjszakák különösen enyhék lesznek, főleg a nagyvárosokban.

Az egészségügyi szolgálat 4-es szintű, vörös figyelmeztetést rendelt el hétfőre és keddre. Arra figyelmeztettek, ekkora hőterhelés mellett egészséges embereknél is előfordulhat rosszullét, sőt, halálesetek is előfordulhatnak, nem csak a veszélyeztetett csoportokban.

Azt írták, számítani kell áramkimaradásra, vízszolgáltatás akadozására, valamint a telefonszolgáltatás leállására is.

Európa többi részén már tombol a hőhullám, nem ritka a 45 fokos maximumhőmérséklet sem, több országban pedig erdőtűz is terjed. Portugáliában, Spanyolországban, Franciaországban és Horvátországban is lángol az erdő.