Miután Európa-szerte több melegrekord is megdőlt, Scott Duncan brit meteorológus arra hívta föl a figyelmet, hogy jelenleg hatalmas víz alatti hőfullám tomból a Földközi-tengeren, különösen annak nyugati részén, a Spanyol- Francia- és Olaszország közötti vizeken - írta meg a Brussels Times.

Duncan világszerte figyelemmel kíséri a klímaváltozás okozta hőmérsékleti rekordokat és szerinte a "hatalmas és könyörtelen" tengeri hőhullámot a május eleje óta Európát sújtó szokatlan hőség okozza. Egyes területeken akár 5 Celsius-fokkal is melegebb lehet, Korzika és Nizza partjainál például 30 fokosra emelkedett a víz, ez pedig már a 3-as kategóriába teszi a szóban forgó nyugati tengerrészt.

Hőhullám a Földközi-tengeren, 2022.07.25.

Hőhullám a Földközi-tengeren, 2022.07.25.
Kép: SOCIB

A 3-as kategória az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) besorolása szerint már "súlyosnak" minősül. Ehhez képest az 1-es kategória "mérsékelt", a 2-es kategória "erős", míg a 4-es kategória "szélsőséges", az 5-ös kategória pedig "szélsőségest meghaladó".

Kis számok, nagy károk

Ezen túl a NOAA adatai szerint azt is jól látszik, hogy a belga partoknál a felszíni víz hőmérséklete az átlagosnál magasabb, akár 3°C-kal is. Az ügynökség hangsúlyozta, hogy bár az átlagosnál néhány fokkal melegebb nem tűnik soknak, mégis az mivel a víz sokkal lassabban melegszik fel, mint a levegő.

A víz alatti hőhullámok komoly károkat okozhatnak, mivel ha elég hosszan és intenzíven kitartanak, akkor teljesen felboríthatják a tengeri ökoszisztémák normális működését. De a felmelegedett víz azt is jelenti, hogy a levegő nehezebben hűl le, ami egy ördögi körként még szélsőségesebb hőhullámokat okozhat a szárazföldön, a nyár végén és az ősz elején hevesebb esőzéseket is előidézhet.

A valaha feljegyzett leghosszabb tengeri hőhullám 2013 és 2016 között tartott, akkor Csendes-óceán északkeleti részén pusztított a jelenség. A térség teljes ökoszisztémája felborult, madarak ezrei pusztultak el, a medúzák száma az egekbe szökött, és a káros algák is megszaporodtak, ami rengeteg emlőst is megmérgezett.